A magyar Kormány döntése értelmében a Külgazdasági és Külügyminisztérium egy Közel-Keleten megvalósítandó fejlesztési projektre vonatkozó pályázati felhívást indít a migráció kiváltó okainak helyben történő kezelése érdekében.

A kiírás célja – összhangban Magyarország 2020 és 2025 közötti időszakra vonatkozó Nemzetközi Fejlesztési Együttműködési Stratégiájával (NEFE2025) – egy hivatalos fejlesztési támogatásra jogosult közel-keleti ország egészségügyi képességének javítása, hozzájárulva ezáltal a migrációs kihívások helyi kezeléséhez. A kiírt pályázatra a felhívásban ismertetett módon, 2020. augusztus 21., éjfélig adódik lehetőség postai úton pályázni.

A közel-keleti régió meghatározó szereppel bír a tömeges, illegális migráció szempontjából. A magyar nemzetközi fejlesztéspolitika egyik kiemelt célkitűzése, hogy a lehető leghatékonyabb válaszokat adja a válságok sújtotta régiók kihívásaira. A magyar Kormány Közel-Keletre irányuló nemzetközi fejlesztéspolitikája három alapvetésre épül: (1) a politikai, gazdasági és társadalmi stabilitást biztosítani kívánó országok erőfeszítéseihez való hozzájárulás, (2) a hiányt szenvedő közösségek alapvető szükségleteinek kielégítése, illetve (3) a helyi őshonos keresztény közösségek megsegítése.

Jelen pályázat célja, hogy Magyarország egy nemzetközi fejlesztési, egészségügyi fókusszal rendelkező projekt megvalósításához járuljon hozzá a Közel-Keleten. A program célja továbbá egy – vagy adott esetben több – közel-keleti ország egészségügyi képességének a javítása, mégpedig úgy, hogy az közvetlenül vagy közvetetten elősegítse a migráció kiváltó okainak helyben történő kezelését. A program keretében Magyarország a 3. Fenntartható Fejlődési Cél („Egészséges élet és jóllét biztosítása”) megvalósításához kíván mindemellett hozzájárulni, összhangban a NEFE2025-tel, különösen annak 4. pillérével.

A projekt megvalósítása érdekében a Külgazdasági és Külügyminisztérium pályázatot hirdet (01-KKM-NEFEFO-2020), amelyre minden jogi személyiséggel rendelkező gazdasági társaság, nemzetközi fejlesztéssel összefüggő érdekképviseleti tevékenységet folytató egyesület, szövetség, valamint civil szervezet pályázhat. A projekt költségvetése 52 500 000 forint, amely egy pályázati fázisban kerül kiírásra.

A pályázatokat 2020. augusztus 21-ig szükséges benyújtani a pályázati felhívásban ismertetett módon.

A pályázati felhívás és szabályzat, valamint a benyújtandó mellékleteket tartalmazó teljes pályázati dokumentáció itt érhető el:

Dokumentumok

1. Pályázati felhívás és szabályzat

2. Pályázati adatlap

3. Költségterv

4. Megvalósítási ütemterv

5. Belföldi szervezet nyilatkozata

6. Átláthatósági nyilatkozat

7. Nyilatkozat a kizáró okokról

8. Projektleírási sablon

9. De minimis nyilatkozat

 

További tájékoztatás a TDBLMDsEifOBJnt5zZNVybmVmZXBhbHlhemF0QG1mYS5nb3YuaHU=  címen kérhető. A beérkezett kérdések 5 munkanaponként rendszeresen a Külgazdasági és Külügyminisztérium honlapján közzétett, „Gyakran Ismételt Kérdések” elnevezésű dokumentumban kerülnek írásban megválaszolásra.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)