A nemzetközi fejlesztési együttműködésről és a nemzetközi humanitárius segítségnyújtásról szóló 2014. évi XC. törvényt az Országgyűlés 2014. december 14-én fogadta el. A jogszabály 2015. július 1-jén lépett hatályba, amely mérföldkő volt Magyarország nemzetközi fejlesztési együttműködési és humanitárius segítségnyújtási szakpolitikai tevékenységének végrehajtásában. A törvény létrejötte óta, az összegyűlt gyakorlati tapasztalatok alapján, valamint az azóta végbement jogszabályváltozások miatt módosításokon ment keresztül.

 

Az első jelentős módosítás célja volt hozzájárulni egy olyan jogszabályi környezet kialakításához, mely a szakterület egyedi igényeinek és az államháztartási gazdálkodás szempontjainak is megfelel. Az Országgyűlés a NEFE törvény. módosítási javaslatát 2015. november 17-én fogadta el, majd ezt követően 2016. január 1-jén hatályba lépett. A módosítás követően a nemzetközi fejlesztési és a humanitárius segítségnyújtási folyamatok végrehajtása gyorsabbá vált, illetve a szerződéskötési folyamatok és a támogatások felhasználása is egyszerűsödött.

 

2017 tavaszára azonban ismét szükségessé vált a törvény módosítása. A törvényjavaslat benyújtását követően az Országgyűlés a módosítási javaslatot a 2017. május 16-i ülésnapján fogadta el, majd a Magyar Közlönyben való megjelenést követő nyolcadik napon, 2017. június 2-án lépett hatályba.

A módosított jogszabály egyik eredményeként Magyarország a nemzetközi fejlesztési együttműködését és humanitárius segítségnyújtását nemzetközi fejlesztési célú alapok, illetve nemzetközi szervezetek részére teljesített tagdíjak és önkéntes hozzájárulások útján is megvalósíthatja.