Pályázati lehetőségek az Európai Unióban

Az Európai Unió a nemzetközi fejlesztési támogatások fejlődő országokban történő biztosítása és végrehajtása érdekében pályázati felhívásokat tesz közzé, amelyek jelenleg elsődlegesen az alábbi weboldalakon érhetők el:

·   DG DEVCO weboldalán: Calls for Proposals and Tenders;

·   F&T Portal (Funding & tender opportunities).

A közbeszerzési eljárások esetében a TED portál (Tenders Electronic Daily) biztosítja a pályázati lehetőségek megismerését.

Az uniós pályázati felhívásokon történő hazai részvétel elősegítése érdekében – összhangban a magyar Kormány 2020 és 2025 közötti időszakra vonatkozó, Nemzetközi Fejlesztési Együttműködési Stratégiáról (NEFE2025) szóló 1792/2019. (XII. 23.) számú Korm. határozat hatodik határozati pontjával – a Külgazdasági és Külügyminisztérium Nemzetközi Fejlesztési Főosztályának kezelésében elkészült a „Kézikönyv az uniós pillértértékelési eljárásban történő részvételhez” c. dokumentum. A Kézikönyv elsődleges célja az európai uniós fejlesztési pályázati kiírásokon történő hatékony hazai részvétel elősegítése, elsősorban a pályázati rendszer szempontjából elengedhetetlennek tekinthető pillérértékelési eljárás áttekintésével. A Kézikönyv egyebek között információval szolgál az uniós projektmegvalósítás általános kereteiről és a végrehajtással megbízható entitási körről, e tekintetben a pillérértékelési eljárás jelentőségéről, főbb elemeiről, az értékelést végző auditorról és magáról az értékelési folyamatról.

A Kézikönyv az alábbi linken érhető el.

Az uniós pályázatokon történő eredményes részvétel érdekében a Kézikönyv mellett javasoljuk áttekinteni az Európai Bizottság által összeállított segédanyagokat a pályázatok benyújtásához elengedhetetlen EU Login, valamint PADOR profil létrehozása, továbbá a PROSPECT portál használata tárgyában:

·   EU Login és PADOR regisztráció segédanyaga;

·   PROSPECT pályázati rendszer használatáról szóló kézikönyv.

Az oldal létrehozva: 2021. január 7.