Magyarország 2019-ben – 2018-hoz hasonlóan – ismételten hazai rekordot döntött a fejlesztési támogatások tekintetében: közel 92 milliárd forinttal (316,72 millió dollárral) támogattuk a fejlődő országokat, ezzel pedig 0,22%-ra növeltük a hivatalos fejlesztési támogatásra (ODA) fordított forrásokat az éves bruttó nemzeti jövedelem arányában (ODA/GNI). A támogatások mértéke 2019-ben 15,1 milliárd forinttal (31,78 millió dollárral) emelkedett 2018-hoz viszonyítva, ami reálérteken számolva 14,5%-os növekedést jelent. Utóbbi az OECD DAC-tagállamokat tekintve a második legnagyobb mértékű növekedésnek számít, míg az ODA/GNI arányt tekintve Magyarország a többi V4 országhoz képest is közel kétszer annyi forrást nyújt hivatalos fejlesztési támogatásokra. Összességében elmondható, hogy az előzetes adatok alapján a magyar Kormány 2010 óta mintegy 177%-kal növelte Magyarország fejlődő országoknak nyújtott támogatását, alátámasztva hazánk elkötelezettségét a migrációt kiváltó okok helyben történő kezelése iránt.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (Organisation for Economic Co-operation and Development, OECD) Fejlesztéstámogatási Bizottsága (Development Assistance Committee, DAC) 2020. április 16-i sajtóközleményében mutatta be a 2019-re vonatkozó előzetes adatokat a hivatalos fejlesztési támogatások (Official Development Assistance, ODA) tekintetében.


 

Az előzetes adatok alapján Magyarország 2019-ben 92 milliárd forint (316,72 millió dollár) hivatalos fejlesztési támogatást biztosított a fejlődő országok számára, amely 0,22%-os ODA/GNI arányt jelent. Magyarország így már második éve dönt hazai rekordot a hivatalos fejlesztési támogatásának mértéke szempontjából. A 2019-es évet tekintve egy év alatt közel 15,1 milliárd forinttal (31,78 millió dollárral) növeltük támogatásunk mértékét; reálértéken az emelkedés 14,5%-ot, nominálisan pedig 11,2%-ot jelent. A reálértéken számított növekedés alapján Magyarország az OECD DAC-tagországai között a második legnagyobb növekedést érte el Finnország után. Az OECD által kiadott részletes sajtóközlemény hangsúlyozza, hogy a kiemelkedő magyar eredmények mind a multilaterális, mind pedig a bilaterális támogatások növekedéséhez vezethető vissza. A bilaterális és multilaterális ráfordítások arányát tekintve – összhangban az új szakpolitikai stratégia, a NEFE2025 célkitűzéseivel – 2019-ben a bilaterális ráfordítás aránya tovább nőtt, elérve a 46%-ot.

 


Magyarország teljesítménye a visegrádi országok körében is kiemelkedő. Hazánk abszolút értékben 2019-ben több támogatást biztosított, mint Csehország és Szlovákia. Az ODA/GNI arányt tekintve Magyarország a többi V4 országhoz képest közel kétszer annyi forrást nyújt a fejlődő országok támogatására.