A magyar Kormány döntése értelmében a Külgazdasági és Külügyminisztérium átfogó nemzetközi fejlesztési programot indít az Ugandai Köztársaságban. A program célja, hogy Magyarország projektalapú támogatás révén elősegítse Uganda fenntartható fejlődését és jövőbeni stabilitását.

A program megvalósítása érdekében a 2019. március 29-én kiírt első nyílt felhívásban kibervédelmi, okmánybiztonsági és vízgazdálkodási projektelemekre lehetett pályázni. A formai és szakmai értékeléseket követően a nyertes pályázók kiértesítésére 2019. május 28-án került sor.

 

A 2019. évi pályázat során három vállalat nyert vissza nem térítendő támogatást összesen 2 357 896 279 forint értékben. Az addicionalitás elve alapján megítélt támogatások révén sor kerül Uganda informatikai biztonságának továbbfejlesztésére, egy biometrikus személyazonosító és regisztrációs rendszer kiépítésére, valamint egy ivóvíz-hálózat biztosítására egy helyi menekülttelep számára. Az ugandai helyi igényekre alapozott program kivitelezése várhatóan 2019 nyarán kezdődik meg.

 

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)