A humanitárius segítségnyújtás területét is felügyelő Joó István, az export növeléséért felelős helyettes államtitkár Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nevében 2018. szeptember 27-én adta át dr. Csókay András idegsebésznek és dr. Pataki Gergely plasztikai sebésznek, a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvosainak a Külgazdasági és Külügyminisztérium 25 millió forint összegű támogatásáról szóló adományozó levelét.

A Minisztérium által biztosított összegből az Alapítvány a koponyájuknál összenőtt bangladesi sziámi ikrek szétválasztását célzó műtétsorozatot finanszírozza.

Az ikrek sikeres szétválasztása nem csak arra biztosít esélyt, hogy teljes értékű életet élhessenek, hanem orvostudományi áttörésnek is számíthat. A 2018. márciusi és augusztusi beavatkozásokat követően további operációk várnak még a kétéves kislányokra, Rabiára és Rukijára. Az augusztusi műtét során a világon először alkalmaztak egy olyan egyedülálló eljárást, amely során az érpályán keresztül elzárták az összes közös nagyvénát, és ezzel nagy előrelépést tettek afelé, hogy sikeres lehessen az ikrek szétválasztása.

A műtétek folytatása érdekében a Külgazdasági és Külügyminisztérium 2018 szeptemberében összesen 25 millió forint támogatást nyújtott az Alapítvány részére, amivel lehetőséget teremtett arra, hogy a sziámi ikreket a megfelelő feltételek biztosításával műthessék a magyar orvosok.

Joó István kifejezte a Kormány nagyrabecsülését az orvosok áldozatos munkája iránt, és hangsúlyozta: külön megtiszteltetés a Külgazdasági és Külügyminisztérium számára, hogy olyan területen tudott segítséget nyújtani, ahol a magyar szakértelem és tudás jelentős hozzáadott értékkel rendelkezik.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)