A KKM támogatja a bangladesi sziámi ikreket szétválasztó magyar orvosok munkáját

Publikálva: 2018. szeptember 27.

A humanitárius segítségnyújtás területét is felügyelő Joó István, az export növeléséért felelős helyettes államtitkár Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nevében 2018. szeptember 27-én adta át dr. Csókay András idegsebésznek és dr. Pataki Gergely plasztikai sebésznek, a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvosainak a Külgazdasági és Külügyminisztérium 25 millió forint összegű támogatásáról szóló adományozó levelét.

A Minisztérium által biztosított összegből az Alapítvány a koponyájuknál összenőtt bangladesi sziámi ikrek szétválasztását célzó műtétsorozatot finanszírozza.

Az ikrek sikeres szétválasztása nem csak arra biztosít esélyt, hogy teljes értékű életet élhessenek, hanem orvostudományi áttörésnek is számíthat. A 2018. márciusi és augusztusi beavatkozásokat követően további operációk várnak még a kétéves kislányokra, Rabiára és Rukijára. Az augusztusi műtét során a világon először alkalmaztak egy olyan egyedülálló eljárást, amely során az érpályán keresztül elzárták az összes közös nagyvénát, és ezzel nagy előrelépést tettek afelé, hogy sikeres lehessen az ikrek szétválasztása.

A műtétek folytatása érdekében a Külgazdasági és Külügyminisztérium 2018 szeptemberében összesen 25 millió forint támogatást nyújtott az Alapítvány részére, amivel lehetőséget teremtett arra, hogy a sziámi ikreket a megfelelő feltételek biztosításával műthessék a magyar orvosok.

Joó István kifejezte a Kormány nagyrabecsülését az orvosok áldozatos munkája iránt, és hangsúlyozta: külön megtiszteltetés a Külgazdasági és Külügyminisztérium számára, hogy olyan területen tudott segítséget nyújtani, ahol a magyar szakértelem és tudás jelentős hozzáadott értékkel rendelkezik.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)

Menü

Főoldal

Nemzetközi fejlesztési együttműködés

Nemzetközi humanitárius segítségnyújtás

Globális célok, Agenda2030

Éves beszámolók Magyarország nemzetközi fejlesztési és humanitárius segítségnyújtási tevékenységéről

Dokumentumtár

Navigáció