2021 januárjával nevet változtatott az Európai Bizottság Nemzetközi Együttműködésért és Fejlesztésért Felelős Főigazgatósága (Directorate General for International Cooperation and Development, DG DEVCO): a jövőben Nemzetközi Partnerségekért Felelős Főigazgatóság (Directorate General for International Partnerships, DG INTPA) néven folytatja tevékenységét a szervezet, az eddigi főigazgató, Koen Doens vezetésével.

A Jutta Urpilainen nemzetközi partnerségekért felelős uniós biztos portfólióját a korábbiaknál jobban tükröző elnevezéssel tovább működő DG INTPA küldetésének a fenntartható fejlődés előmozdítását, a szegénység felszámolását, valamint az emberi jogok védelmét tűzi ki, az európai értékek és érdekek mentén folytatott nemzetközi együttműködésen keresztül. Az Európai Unió külkapcsolati szervezetének részeként az INTPA Főigazgatóság tevékenységét a nemzetközi jogra és a multilateralizmusra kívánja alapozni, élen járva a globális kötelezettségvállalások, különösen az ENSZ 2030-ig szóló menetrendjének (Agenda 2030) és a Fenntartható Fejlődési Céljainak, valamint a párizsi éghajlatvédelmi egyezménynek a végrehajtásában.

Az Európai Bizottság elnöke által meghatározott geopolitikai törekvések és politikai iránymutatások alapján a Főigazgatóság prioritásait a „zöld partnerségek”, a „digitális partnerségek”, a fenntartható növekedés és foglalkoztatás, a migráció és a kényszerű lakhelyelhagyás, a kormányzás és az emberi fejlődés, valamint az ellenállóképesség (reziliencia), béke és biztonság témakörök fémjelezik. A Főigazgatóság munkája során együttműködik és koordinál a tematikus politikákért, illetve a külső fellépésekért felelős egyéb bizottsági szolgálatokkal, a partnerországokban működő uniós képviseletekkel, valamint a tagállamokkal (az ún. „Team Europe” koncepció jegyében).

A Főigazgatóságot eredetileg 2011 januárjában hozták létre a EuropeAid Főigazgatóság (AIDCO) és a Fejlesztési Főigazgatóság (DEV) összeolvasztásával. Hivatalos elnevezése 2011 és 2014 között Fejlesztési és Együttműködési - EuropeAid Főigazgatóság (DG Development and Cooperation - EuropeAid, DEVCO), majd 2015-től Nemzetközi Együttműködésért és Fejlesztésért Felelős Főigazgatóság (DG International Cooperation and Development, DEVCO) volt.