A Külgazdasági és Külügyminisztérium 27,2 millió forint értékben mobil víztisztító berendezést adományozott a kubai Külkereskedelmi Minisztérium által kijelölt adománykezelő vállalat, az Empresa Ejecutora de Donativos számára. A berendezés az egyre gyakrabban tapasztalható szélsőséges időjárás okozta katasztrófahelyzetektől szenvedő lakosság ivóvízzel történő ellátására szolgál. Legutóbb az országon végigsöprő Irma hurrikán végzett olyan mértékű pusztítást, amely egyes területeken máig akadályozza az ivóvízhez való hozzáférést.

A magyarországi Hidrofilt Kft. szakértői 2018. szeptember 18-án érkeztek meg a Cienfuegos tartományban található Breñas településére a kubai szakemberek betanítása és a mobil víztisztító berendezés üzembe helyezése céljából, melyet követően 2018. szeptember 28-án került sor a magyar Kormány által adományozott mobil víztisztító berendezés ünnepélyes átadására. Az eszköz naponta akár 5000 főt is képes tiszta ivóvízzel ellátni.

A kubai fél nagyra értékelte a magyar Kormány által adományozott mobil víztisztító berendezést. A katasztrófa óta Kuba számos települése küzd ivóvízellátási gondokkal, ezért az ország – felismerve Magyarország vízügyi tapasztalatából származó előnyöket – a további fejlesztések terén is kész szorosabbra fűzni az együttműködést.