Főoldal

Az Ugandai Köztársaságban megvalósuló nemzetközi fejlesztési program második szakasz, első ütemére vonatkozó pályázati felhívás

Publikálva: 2020. augusztus 3.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium pályázati felhívást tesz közzé az Ugandai Köztársaság fejlesztését célzó, átfogó nemzetközi fejlesztési program második szakasz, első ütemére vonatkozóan.

Tovább a teljes cikkre

Megjelent a Nemzetközi Fejlesztési Együttműködési Stratégia (NEFE2025) magyar és angol nyelvű összefoglalója

Publikálva: 2020. június 26.

A magyar Kormány által elfogadott, Magyarország 2020 és 2025 közötti időszakra vonatkozó Nemzetközi Fejlesztési Együttműködési Stratégiájának (NEFE2025) minél szélesebb körben történő megismertetésének elősegítése érdekében a Külgazdasági és Külügyminisztérium gondozásában elkészült a NEFE2025 magyar, illetve angol nyelvű összefoglaló brosúrája.

Tovább a teljes cikkre

Pályázati felhívás: Közel-Keleten megvalósítandó fejlesztési projekt a migráció kiváltó okainak helyben történő kezelése érdekében

Publikálva: 2020. május 19.

A magyar Kormány döntése értelmében a Külgazdasági és Külügyminisztérium egy Közel-Keleten megvalósítandó fejlesztési projektre vonatkozó pályázati felhívást indít a migráció kiváltó okainak helyben történő kezelése érdekében.

Tovább a teljes cikkre

Újabb rekordév a nemzetközi fejlesztési támogatások tekintetében

Publikálva: 2020. április 24.

Magyarország 2019-ben – 2018-hoz hasonlóan – ismételten hazai rekordot döntött a fejlesztési támogatások tekintetében: közel 92 milliárd forinttal (316,72 millió dollárral) támogattuk a fejlődő országokat, ezzel pedig 0,22%-ra növeltük a hivatalos fejlesztési támogatásra (ODA) fordított forrásokat az éves bruttó nemzeti jövedelem arányában (ODA/GNI). A támogatások mértéke 2019-ben 15,1 milliárd forinttal (31,78 millió dollárral) emelkedett 2018-hoz viszonyítva, ami reálérteken számolva 14,5%-os növekedést jelent. Utóbbi az OECD DAC-tagállamokat tekintve a második legnagyobb mértékű növekedésnek számít, míg az ODA/GNI arányt tekintve Magyarország a többi V4 országhoz képest is közel kétszer annyi forrást nyújt hivatalos fejlesztési támogatásokra. Összességében elmondható, hogy az előzetes adatok alapján a magyar Kormány 2010 óta mintegy 177%-kal növelte Magyarország fejlődő országoknak nyújtott támogatását, alátámasztva hazánk elkötelezettségét a migrációt kiváltó okok helyben történő kezelése iránt.

Tovább a teljes cikkre

A Nemzetközi Fejlesztési Együttműködés Koordinációs Tárcaközi Bizottság 2020. március 6-i ülése

Publikálva: 2020. március 6.

Joó István, az export növeléséért felelős helyettes államtitkár elnöklésével, 2020. március 6-án tartotta meg az év első ülését a Nemzetközi Fejlesztési Együttműködés Koordinációs Tárcaközi Bizottság. Az ülésén áttekintésre került a magyar Kormány új, 2020. január 1-én hatályba lépett, 2020 és 2025 közötti időszaka vonatkozó Nemzetközi Fejlesztési Együttműködési Stratégiája (NEFE2025), a Stratégia által előirányzott nemzetközi fejlesztési koordinátori rendszer, valamint Magyarország 2019. évi nemzetközi fejlesztési együttműködési tevékenységére vonatkozó tárcaszintű adatszolgáltatási kötelezettségek kapcsán felmerülő kérdések.

Tovább a teljes cikkre

A Kormány elfogadta a 2020 és 2025 közötti időszakra vonatkozó Nemzetközi Fejlesztési Együttműködési Stratégiát

Publikálva: 2020. január 2.

A magyar Kormány 2019 decemberében elfogadta Magyarország 2020 és 2025 közötti időszakra vonatkozó Nemzetközi Fejlesztési Együttműködési Stratégiáját (NEFE2025). A NEFE2025 célja, hogy Magyarország a fejlődő világban jelentkező szükségletekre, illetve a magyar komparatív előnyökre alapozva járuljon hozzá (elsősorban) Afrika és a Közel-Kelet gazdasági, valamint társadalmi felemelkedéséhez, továbbá a hazai gazdasági érdekek hatékonyabb érvényre juttatásához. Az elfogadott Stratégia a meglévő nemzeti erőforrások kiaknázásával kívánja fokozni Magyarország nemzetközi szerepvállalását oly módon, hogy az hazánk gazdasági kapcsolatainak a szélesítését és nemzetközi megítélésének a javítását eredményezze.

Tovább a teljes cikkre

Angol nyelvű összefoglaló Magyarország Ugandai Köztársaságban megvalósított nemzetközi fejlesztési programjáról

Publikálva: 2020. január 7.

Magyarország eddigi legnagyobb kötetlen nemzetközi fejlesztési együttműködése keretén belül hazánk egy közel 16 millió euró (5,168 milliárd forint) értékű, öt kiemelt területet (vízgazdálkodás, mezőgazdaság, e-kormányzás, információtechnológia, turizmusfejlesztés) érintő, két fázisban megvalósuló programot hajt végre Ugandában magyar gazdasági szereplők bevonásával.

Tovább a teljes cikkre

Tanulmányi pályázati lehetőség fejlesztéspolitikai témakörben

Publikálva: 2019. december 10.

Az Országgyűlés, az Igazságügyi Minisztérium, valamint az Európai Bizottság közös pályázatot hirdetett „Magyarország és a közép-európai térség az Európai Unióban, az Európai Unió a világban” címmel. A pályázatra a korábbi évekkel ellentétben már fejlesztéspolitikai tematikájú pályaművel is lehet jelentkezni

Tovább a teljes cikkre

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter részvétele a Külügyek Tanácsa fejlesztési formációjú ülésén

Publikálva: 2019. december 6.

2019. november 25-én, Brüsszelben került sor a Külügyek Tanácsa fejlesztési formációjának ülésére, amelyen az uniós külügyminiszterek elfogadták az új Európai Bizottság személyi összetételére vonatkozó javaslatot, jóváhagyva ezzel Várhelyi Olivér bővítési portfólióra jelölt magyar biztost is. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a tanácsülést követően megerősítette, hogy a döntéssel a magyar biztos az új Európai Bizottság egyik legfontosabb pozícióját töltheti be, hiszen a bővítési politika az Európai Unió jövője szempontjából az egyik legnagyobb jelentőségű terület.

Tovább a teljes cikkre

Lezárult a Nemzetközi Fejlesztési Főosztály gyakornoki pályázati felhívása

Publikálva: 2019. november 30.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Nemzetközi Fejlesztési Főosztálya által meghirdetett gyakornoki program jelentkezési szakasza 2019. november 30-án lezárult. A felhívásra számos pályázat érkezett, amelyek elbírálása jelenleg folyamatban van. A nyertes pályázók e-mailben kerülnek kiértesítésre.

Tovább a teljes cikkre

Gyakornoki pályázati felhívás

Publikálva: 2019. október 31.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Nemzetközi Fejlesztési Főosztálya szakmai gyakornoki programot hirdet a kül- és nemzetközi fejlesztéspolitika iránt érdeklődő, felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatók részére.

Tovább a teljes cikkre

Tájékoztató kiadvány megjelenése a magyar nemzetközi fejlesztéspolitika 2018. évi eredményeiről

Publikálva: 2019. szeptember 20.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Nemzetközi Fejlesztési Főosztályának összeállításában elkészült a Magyarország 2018. évi nemzetközi fejlesztéspolitikai tevékenységét és eredményeit összefoglaló kiadványa.

Tovább a teljes cikkre

Az Ugandai Köztársaságban megvalósítandó nemzetközi fejlesztési programra vonatkozó pályázat eredményei

Publikálva: 2019. május 28.

A magyar Kormány döntése értelmében a Külgazdasági és Külügyminisztérium átfogó nemzetközi fejlesztési programot indít az Ugandai Köztársaságban. A program célja, hogy Magyarország projektalapú támogatás révén elősegítse Uganda fenntartható fejlődését és jövőbeni stabilitását.

Tovább a teljes cikkre

Az Ugandai Köztársaságban megvalósítandó nemzetközi fejlesztési programra vonatkozó pályázati felhívás 2019. április 29-én, éjfélkor lezárult

Publikálva: 2019. március 29.

A magyar Kormány döntése értelmében a Külgazdasági és Külügyminisztérium átfogó nemzetközi fejlesztési programot indít az Ugandai Köztársaságban.

Tovább a teljes cikkre

A Nemzetközi Fejlesztési Együttműködés Koordinációs Tárcaközi Bizottság 2019. január 30-án tartotta az idei év első ülését

Publikálva: 2019. január 31.

Joó István az export növeléséért felelős helyettes államtitkár elnöklésével 2019. január 30-án került sor a NEFE Koordinációs Tárcaközi Bizottság következő ülésére.

Tovább a teljes cikkre

Magyar fejlesztési segély átadása a palesztinai Al-Khader településen

Publikálva: 2019. január 28.

Balogh István politikai igazgató, biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkár 2019. január 26-án adta át a magyar Kormány legújabb fejlesztési segélyét a palesztinai Betlehem kormányzóság-ban található Al-Khader (Szent György) Jótékonysági Szervezet által működtetett hátrányos hely-zetű, speciális nevelési igényű gyermekeket segítő iskolának.

Tovább a teljes cikkre

Magyarország egy mobil orvosi rendelő kialakítását és üzembe helyezését támogatja a kolumbiai La Guajira tartományban

Publikálva: 2019. január 17.

Magyarország Bogotái Nagykövetsége 2019. január 17-án adta át a Külgazdasági és Külügyminisztérium nevében azt a támogatást, melynek révén egy mobil orvosi rendelő kialakítására és üzembe helyezésére került sor civil partnerek, valamint a kolumbiai kormány közreműködésével. A mobil rendelő 12 hónapon keresztül biztosít egészségügyi ellátást a Venezuelából érkező menekültek és rászorulók számára.

Tovább a teljes cikkre

Magyarország és Izrael nemzetközi fejlesztés keretében egyhetes vízgazdálkodási képzést tartott nyugat-balkáni vízügyi szakértők számára

Publikálva: 2018. november 28.

2018. november 12-16. között a Külgazdasági és Külügyminisztérium és az Izraeli Nemzetközi Fejlesztési Együttműködésért Felelős Ügynökség (MASHAV) közös szervezésében vízgazdálkodási témájú szemináriumra került sor Budapesten. Az öt napon át tartó képzésen tizenöt magyar és egy izraeli vízgazdálkodási szakértő tartott előadást négy balkáni ország vízügyi szakemberei számára.

Tovább a teljes cikkre

A KKM 5 millió forint értékű humanitárius gyorssegélyt nyújt a természeti katasztrófa sújtotta Indonéziának

Publikálva: 2018. október 4.

2018. szeptember 28-án 5,9-es, majd 7,4-es erősségű földrengés rázta meg Indonézia Celebesz szigetét. A földrengések következtében több méter magas szökőár alakult ki, amely további pusztítást végzett a szigeten és annak környezetében. A földrengésnek és az ezt követő szökőárnak ezret is meghaladó halálos áldozata és súlyos sérültje van, sok embert eltűntként tartanak nyilván. Palu városában a természeti csapás következtében számtalan épület romokban hever, valamint a hely infrastruktúra is súlyosan megsérült.

Tovább a teljes cikkre

Magyarország víztisztító berendezést adományozott Kuba számára az Irma hurrikán okozta károk enyhítésére

Publikálva: 2018. október 1.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium 27,2 millió forint értékben mobil víztisztító berendezést adományozott a kubai Külkereskedelmi Minisztérium által kijelölt adománykezelő vállalat, az Empresa Ejecutora de Donativos számára. A berendezés az egyre gyakrabban tapasztalható szélsőséges időjárás okozta katasztrófahelyzetektől szenvedő lakosság ivóvízzel történő ellátására szolgál. Legutóbb az országon végigsöprő Irma hurrikán végzett olyan mértékű pusztítást, amely egyes területeken máig akadályozza az ivóvízhez való hozzáférést.

Tovább a teljes cikkre

A KKM támogatja a bangladesi sziámi ikreket szétválasztó magyar orvosok munkáját

Publikálva: 2018. szeptember 27.

A humanitárius segítségnyújtás területét is felügyelő Joó István, az export növeléséért felelős helyettes államtitkár Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nevében 2018. szeptember 27-én adta át dr. Csókay András idegsebésznek és dr. Pataki Gergely plasztikai sebésznek, a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvosainak a Külgazdasági és Külügyminisztérium 25 millió forint összegű támogatásáról szóló adományozó levelét.

Tovább a teljes cikkre

A KKM a Humanitárius Világnap alkalmából köszönetét fejezte ki a segítségnyújtásban résztvevő magyar szervezeteknek

Publikálva: 2018. augusztus 17.

Joó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) export növeléséért felelős helyettes államtitkára a 2018. augusztus 17-én a Humanitárius Világnap alkalmából megrendezett „Életünk a terepen” című szakmai rendezvényen hangsúlyozta, hogy a magyar Kormány továbbra is elkötelezett a gyors és hatékony segítségnyújtás mellett, mind a szomszédságunkban, mind hazánktól távol. Beszédében köszönetet mondott azoknak a magyar szervezeteknek, akik évtizedek óta segítenek a bajbajutottakon.

Tovább a teljes cikkre

Életünk a terepen - szakmai rendezvény a Humanitárius Világnap alkalmából

Publikálva: 2018. augusztus 8.

A nemzetközi közösség 2008 óta minden év augusztus 19-én, a Humanitárius Világnap keretében megemlékezik az ENSZ bagdadi irodáját 2003-ban ezen a napon ért támadás 22 áldozatáról, valamint a humanitárius segítségnyújtásban résztvevők áldozatos munkájáról. Ennek részeként és keretében a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Hungary Helps Program augusztus 17-én „Életünk a terepen” címmel szakmai rendezvényt szervez. A rendezvény elsődleges célkitűzése a hazai humanitárius tevékenységet végző szervezetek és személyek tapasztalatainak megvitatása és a széles közvéleménnyel való megosztása. Meghívott előadóink személyes, a terepen szerzett élményeikről számolnak be és mutatják be ezen keresztül a humanitárius munka szépségeit és kihívásait.

Tovább a teljes cikkre

Létrehozásra került Az Export Növeléséért Felelős Helyettes Államtitkárság

Publikálva: 2018. augusztus 1.

Orbán Viktor miniszterelnök 2018. június 14-ei hatállyal Joó Istvánt nevezte ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium export növeléséért felelős helyettes államtitkárává. A helyettes államtitkár portfóliójához tartozik a nemzetközi fejlesztési együttműködés és humanitárius segítségnyújtás is.

Tovább a teljes cikkre

A magyar víztisztító berendezés megkezdte működését a laoszi gátszakadás sújtotta területen

Publikálva: 2018. augusztus 3.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közbenjárásával a katasztrófával érintett laoszi Attapeu tartományba szállított víztisztító berendezés július 31-én, 17:00 órakor beüzemelésre került, és megkezdte a hajlék nélkül maradt lakosság ivóvízzel való azonnali ellátását.

Tovább a teljes cikkre

Nemzetközi Fejlesztési Együttműködés Koordinációs Tárcaközi Bizottság 2017. december 6-i ülése

Publikálva: 2017. december 15.

2017. december 6-án 10 órakor, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban került sor a NEFE Koordinációs Tárcaközi Bizottság (a továbbiakban: NEFE TB) soron következő ülésére. A Nemzetközi Fejlesztési Együttműködés Koordinációs Tárcaközi Bizottság létrehozásáról szóló 1682/2014. (XI. 26.) Korm. határozat szerint a NEFE TB Magyarország nemzetközi fejlesztési együttműködési és nemzetközi humanitárius segítségnyújtási szakpolitikája kapcsán tanácsadó jogkörrel felruházott testülete.

Tovább a teljes cikkre

Árvízvédelmi szivattyúk hivatalos átadására került sor Szerbiában

Publikálva: 2017. december 15.

A 2014. évi nyugat-balkáni régiót súlyosan sújtó árvizek okozta károk felszámolása és további árvizek megelőzése érdekében Magyarország 2015 és 2017 között összesen nyolc szivattyú beszerzését biztosította Szerbia részére, melyek hivatalos átadására 2017. december 11-én került sor. Szerbia hazánk kiemelt NEFE partnerországa, az árvízvédelmi eszközök beszerzésére irányuló projekt elősegíti a két ország közötti jó kapcsolat fenntartását.

Tovább a teljes cikkre

Dr. Dancs Ferenc 2017. november 1-4. között látogatást tett Kampalában

Publikálva: 2017. november 8.

Dr. Dancs Ferenc nemzetközi együttműködésért felelős helyettes államtitkár 2017. november 1-4. között látogatást tett Kampalába annak érdekékében, hogy előkészítse a két ország közötti gazdasági és fejlesztési együttműködési megállapodást, továbbá a november 23-ai budapesti külügyminiszteri találkozót.

Tovább a teljes cikkre

Külügyek Tanácsának nemzetközi fejlesztési formációjú ülése (Brüsszel, 2017. szeptember 11.)

Publikálva: 2017. október 18.

2017. szeptember 11-én szervezték a Külügyek Tanácsának nemzetközi fejlesztési formációjú informális ülését Tallinban, amelyen Magyarország képviseletében Dr. Mikola István biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár vett részt

Tovább a teljes cikkre

World Food Programme - Világélelmezési Program

Publikálva: 2017. október 18.

2017 márciusában az ENSZ az utóbbi évtizedekben nem tapasztalt méretű éhínségre hívta fel a nemzetközi donorközösség figyelmét. Becslések szerint az év végéig 20 millió embert fenyeget súlyos éhínség Nigéria észak-keleti részén, Dél-Szudánban, Szomáliában, valamint Jemenben, 1.4 millió gyerek pedig közvetlen életveszélyben van.

Tovább a teljes cikkre

Mobil víztisztító berendezés a Yayladaği menekülttáborban

Publikálva: 2017. október 18.

Magyarország 2016 elején a Fővárosi Vízművek Zrt. és a Török Köztársaság Katasztrófa- és Vészhelyzet-kezelési elnöksége (AFAD) között 2015-ben aláírt Egyetértési Megállapodás alapján ajánlotta fel a Yayladaği menkülttábor vízellátásának megoldását mobil víztisztító berendezés segítségével

Tovább a teljes cikkre

A KKM által felajánlott víztisztító berendezés üzembe állt Peruban

Publikálva: 2017. október 18.

Megkezdte működését a Külgazdasági és Külügyminisztérium által felajánlott víztisztító berendezés, amely az ötezer fős Huarmaca teljes lakosságát ellátja ivóvízzel.

Tovább a teljes cikkre

Za'atari menekülttábor

Publikálva: 2017. október 18.

A Visegrádi Négyek közös döntése alapján Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország 20-20 ezer EUR értékben nyújtott támogatást a jordániai Za’atari, szíreket befogadó menekülttáborban.

Tovább a teljes cikkre

Srí Lanka-i humanitárius segítségnyújtás

Publikálva: 2017. október 18.

2017. május 26-án erős esőzések miatt áradások és földcsuszamlások alakultak ki Srí Lanka nyugati és déli tartományaiban, különösen Ratnapura, Kegalle, Matara, Hambantota, Galle, Kalutara és Gampahaa körzetekben.

Tovább a teljes cikkre

Humanitárius és fejlesztési főigazgatók ülése V4-es egyeztetővel (Brüsszel, 2017. október 2-3.)

Publikálva: 2017. október 18.

2017. október 2-3. között került sor a humanitárius és fejlesztési főigazgatók találkozójára Brüsszelben, ahol Magyarországot Dr. Dancs Ferenc nemzetközi együttműködésért felelős helyettes államtitkár képviselte. Az ülések előtt egyeztettek egymással a Visegrádi Négyek képviselői, és egy munkaebéd keretében megtárgyalták az együttműködésük lehetséges irányait, területeit és prioritásait.

Tovább a teljes cikkre

Részvételi lehetőség a 6. EU-Afrika Business Fórumon, Brüsszelben

Publikálva: 2017. január 7.

Az Európai Fejlesztési Napok keretében 2017. június 7-én kerül sor a 6. EU-Afrika Business Fórumra Brüsszelben.

Tovább a teljes cikkre

Pályázati felhívás: Fenntartható fejlődés a művészet eszközeivel

Publikálva: 2016. december 9.

Mexikó Kulturális Minisztériuma és Hidalgo Szövetségi Állam Autonóm Egyeteme közösen nemzetközi művészeti pályázatot hirdet fenntartható fejlődés témában, melyre külföldi diákok, illetve profi fotósok jelentkezését is várja.

Tovább a teljes cikkre

Megerősített együttműködés keretében roma ösztöndíjprogram indul Macedóniában

Publikálva: 2016. november 15.

Kovács Ádám Zoltán nemzetközi együttműködésért felelős helyettes államtitkár 2016. november 7-9. között Macedóniába látogatott, ahol a nemzetközi fejlesztési együttműködés keretein belül a Külgazdasági és Külügyminisztérium nevében támogatási szerződést írt alá Kočani város önkormányzatával, egy 2017 májusáig tartó roma ösztöndíjas és felzárkóztatási projekt támogatására.

Tovább a teljes cikkre

Humanitárius Világnap - augusztus 19.

Publikálva: 2016. augusztus 19.

2009 óta minden évben augusztus 19-én ünnepeljük Humanitárius Világnapot (World Humanitarian Day, WHD). Ez a nap felhívja a figyelmet a humanizmus eszméjére és elismeri azoknak az erőfeszítéseit, akik egy humánusabb világért tesznek. Különösen fontos elismerni azoknak a munkáját, akik nap mint nap életüket kockáztatva vesznek részt a humanitárius segítségnyújtásban a világ minden táján.

Tovább a teljes cikkre

Humanitárius Világnap 2016. augusztus 19.

Publikálva: 2016. augusztus 16.

Napjainkban világszerte csaknem 130 millióan szorulnak humanitárius segítségre: természeti és ember okozta katasztrófahelyzetekben, illetve fegyveres konfliktusok miatt szenvedő és nélkülöző civil lakosság, családok, menekültek. Gyermekek maradnak ki az iskolából, sérültek, betegek maradnak orvosi ellátás nélkül. Számtalan segélymunkás kockáztatja az életét nap mint nap a segítségre szorulók érdekében. Az augusztus 19-i Humanitárius Világnap rájuk hívja fel a figyelmet.

Tovább a teljes cikkre

Magyar segély a Macedóniát ért heves viharok nyomán

Publikálva: 2016. augusztus 16.

2016. augusztus 6-án, szombaton este és éjszaka rendkívül erős vihar csapott le Macedónia fővárosára és külvárosaira, ahol jelentős áradásokat is okozott. A természeti csapás következtében 22-en életüket vesztették, a sérültek száma 70 felett van, és megközelítőleg ezer embert kellett evakuálni az életveszélyes és lakhatatlan körülmények miatt. A történtek miatt augusztus 8-át gyásznappá nyilvánították.

Tovább a teljes cikkre

Mezőgazdasági tréning Izraelben

Publikálva: 2016. június 30.

Folytatódik a Külgazdasági és Külügyminisztérium nemzetközi fejlesztési együttműködése az izraeli fejlesztési ügynökséggel, a MASHAV-val.

Tovább a teljes cikkre

A nemzetközi fejlesztési főigazgatók április 26-i ülésén vett részt Kovács Ádám Zoltán helyettes államtitkár

Publikálva: 2016. április 27.

Április 26-án Brüsszelben került sor az EU-tagállamok nemzetközi fejlesztési főigazgatóinak informális ülésére, ahol Kovács Ádám Zoltán, a Külgazdasági és Külügyminisztérium nemzetközi együttműködésért felelős helyettes államtitkára képviselte Magyarországot.

Tovább a teljes cikkre

Gyorssegély biztosítása a földrengés sújtotta Ecuador részére

Publikálva: 2016. április 22.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a költségvetési lehetőségekhez illeszkedő gyorssegély biztosításáról döntött a földrengés sújtotta Ecuador részére. A pénzügyi támogatással hazánk is hozzájárul a természeti katasztrófa nyomán szükségessé vált mentési munkákhoz és az érintett lakosság alapvető humanitárius szükségleteinek kielégítéséhez.

Tovább a teljes cikkre

Eredményesen zárult a humanitárius szakértői vitanap

Publikálva: 2016. április 21.

A Külügyi és Külgazdasági Intézet adott otthont 2016. április 12-én a „Készülés a Humanitárius Világcsúcsra és Magyarország nemzetközi humanitárius tevékenységének továbbfejlesztésére” elnevezésű szakértői vitanapnak. Az eseményt dr. Vasa László a KKI főigazgató-helyettese nyitotta meg, aki az első Humanitárius Világcsúcs jelentőségét hangsúlyozta.

Tovább a teljes cikkre

Aláírták a V4 együttműködési szándéknyilatkozatot az Európai Unió által az afrikai migráció okainak kezelésére létrehozott pénzügyi alapban

Publikálva: 2016. április 7.

A visegrádi országok együttesen több mint 3 millió euróval járultak hozzá az Európai Unió által az afrikai migráció okainak kezelésére létrehozott pénzügyi alaphoz, és ezért közösen vesznek részt az alap munkájában. 2016. április 6-án erről írtak alá együttműködési szándéknyilatkozatot Prágában a magyar, cseh, lengyel és szlovák külügyminisztériumok képviselői.

Tovább a teljes cikkre

Dr. Mikola István köszöntötte az EYD fotópályázat díjazottjait

Publikálva: 2016. február 26.

2016. január 29-én került megrendezésre a Fejlesztés Európai Éve keretében a Külgazdasági és Külügyminisztérium által kiírt „A mi világunk, a mi méltóságunk, a mi jövőnk” fotópályázat díjátadó ünnepsége. A díjazott alkotásokból készült kiállítás bemutatójával és beszélgetéssel egybekötött díjátadónak a Külügyi és Külgazdasági Intézet adott otthont.

Tovább a teljes cikkre

Az Európai Fejlesztési Év lezárása és a Külügyek Tanácsának informális fejlesztési miniszteri ülése

Publikálva: 2015. december 11.

A 2015-ös Európai Fejlesztési Év december 9-ei záróeseményével összekötve, december 10-én informális tanácskozást tartottak az EU tagállamok nemzetközi fejlesztésért felelős miniszterei Luxemburgban. A találkozón Dr. Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Biztonságpolitikáért és Nemzetközi Együttműködésért felelős Államtitkára képviselte Magyarországot.

Tovább a teljes cikkre

A fejlesztési projektek egy blogger szemével

Publikálva: 2015. december 2.

Tekintse meg ezt a rövid videó Sabináról, a fiatal cseh bloggerről, aki az Európai fejlesztési év keretében számos életre szóló tapasztalattal gazdagodott a Dominikai Köztársaságban, Etiópiában, Tanzániában, a Fülöp-szigeteken és Libanonban, ahol az ott megvalósuló fejlesztési projekteket és azok helyi közösségre gyakorolt hatását vizsgálta meg közelebbről.

Tovább a teljes cikkre

Módosult a nemzetközi fejlesztési együttműködésről és nemzetközi humanitárius segítségnyújtásról szóló 2014. évi XC. törvény

Publikálva: 2015. december 3.

A nemzetközi fejlesztési együttműködésről és a nemzetközi humanitárius segítségnyújtásról szóló 2014. évi XC. törvényt az Országgyűlés 2014. december 14-én fogadta el, a jogszabály 2015. július 1-jén lépett hatályba, amely mérföldkő volt Magyarország nemzetközi fejlesztési együttműködési és humanitárius segítségnyújtási szakpolitikai tevékenységének végrehajtásában.

Tovább a teljes cikkre

Felhívás az EU-ACP kapcsolatok jövőjével foglalkozó nyilvános konzultációban való részvételre

Publikálva: 2015. november 25.

Az Európai Unió tagállamai, valamint a 78 afrikai, karibi és csendes-óceáni ország (ACP) egy hosszú időre visszanyúló, egyben komplex politikai, fejlesztési együttműködési, gazdasági-kereskedelmi kapcsolatrendszerrel rendelkeznek. A kapcsolatokat a 2000-ben aláírt Cotonou-i Partnerségi Megállapodás szabályozza, amelynek hatálya 2020-ban lejár.

Tovább a teljes cikkre

Migrációs és humanitárius kérdések a fejlesztési főigazgatók október 21-i ülésén

Publikálva: 2015. október 22.

2015. október 21-én, Brüsszelben került sor a nemzetközi fejlesztéssel foglalkozó uniós főigazgatók informális ülésére, ahol Kovács Ádám Zoltán, a Külgazdasági és Külügyminisztérium nemzetközi együttműködésért felelős helyettes államtitkára képviselte Magyarországot. A tanácskozás célja a Külügyek Tanácsa október 26-i fejlesztési miniszteri ülésének előkészítése volt.

Tovább a teljes cikkre

Aktuális pályázati kiírások - október

Publikálva: 2015. október 22.

Fejlesztési támogatásokat nyújtó donorként Magyarország számára a nemzetközi fejlesztési együttműködés hozadéka a hazai gazdasági szereplők nemzetközi piaci pozíciói javításához, beszállítói kapcsolataik fejlesztéséhez, így hosszabb távon a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás élénkítéséhez való hozzájárulás.

Tovább a teljes cikkre

Éhen halunk vagy elhízunk? - Jelentkezz a HAND ingyenes képzésére!

Publikálva: 2015. október 22.

A Nemzetközi Humanitárius és Fejlesztési Civil Szövetség (HAND) a fejlődés európai éve projektsorozat részeként egynapos képzést hirdet civil aktivisták számára „Éhen halunk vagy elhízunk? – A globális pénzrendszer és a fenntarthatatlan fejlődés” címmel.

Tovább a teljes cikkre

Megjelent a nemzetközi fejlesztési együttműködésről (NEFE) és a humanitárius segítségnyújtásról szóló különszám

Publikálva: 2015. október 20.

A Külügyi Szemle történetében első alkalommal 2015-ben megjelent a nemzetközi fejlesztési együttműködésről (NEFE) és a humanitárius segítségnyújtásról szóló különszám.

Tovább a teljes cikkre

"A mi világunk, a mi méltóságunk, a mi jövőnk" rajzpályázat díjazottjai

Publikálva: 2015. október 20.

2015. október 16-án lezajlott „A mi világunk, a mi méltóságunk, a mi jövőnk” című rajzpályázat díjátadója a Külgazdasági és Külügyminisztériumban.

Tovább a teljes cikkre

Üzenet Peruból: „Össze kell fognunk, hogy meg tudjuk menteni az anyaföldet!”

Publikálva: 2015. október 20.

„Nem tudtam, hogy nem csak mi vagyunk veszélyben, (…) ezt az üzenetet viszem haza magammal.” – mondta Teresita Irene Antazu López, a perui Esőerdei Őslakos Népek Regionális Szövetségének elnöke a 2015. október 15-én megrendezett „Magyarország feladatai a környezetvédelemben” című országos konferencián. Az elnökasszony kiemelte, hogy a kontinenseken átnyúló együttműködés elengedhetetlen annak érdekében, hogy meg tudjuk őrizni az anyaföldet a jövő generációi számára is.

Tovább a teljes cikkre

Új magyar nyelvű kiadvány a világ legjobb híreivel

Publikálva: 2015. szeptember 2.

Hosszabb ideig és jobban élünk. Az elmúlt években az emberek nagy fejlődést értek el a világban. Az országok fejlettségét évente mérő ENSZ mutató szerint világszerte emelkedtek a jövedelmek, javult az oktatás, és nőtt a várható élettartam.

Tovább a teljes cikkre

Kihasználatlan afrikai pályázati lehetőségekre mutat rá egy ingyenes pályázati képzés

Publikálva: 2015. augusztus 27.

3,5 millió EUR értékű technikai segítségnyújtás a zambiai Földművelésügyi Minisztérium számára. Vízellátó rendszerek kiépítése Dél-Szenegál több régiójában. Hűtőberendezések, számítógép- és autópark beszállítása Nigériába. Hogy csak néhányat említsünk az Európai Fejlesztési Alap által finanszírozott olyan projektek közül, amelyekre magyar cégek is sikerrel pályázhatnának.

Tovább a teljes cikkre

Sajtóközlemény a Humanitárius Világnap (augusztus 19.) alkalmából

Publikálva: 2015. augusztus 19.

Az ENSZ Közgyűlésének döntése értelmében a nemzetközi közösség 2008 óta minden év augusztus 19-én ünnepli a Humanitárius Világnapot. Ekkor emlékezünk az ENSZ bagdadi irodáját 2003-ban ezen a napon ért támadás 22 áldozatára, a humanitárius segítségnyújtásban résztvevők áldozatos munkájára, továbbá igyekszünk felhívni a közvélemény figyelmét a világ aktuális humanitárius kihívásaira.

Tovább a teljes cikkre

"A mi világunk, a mi méltóságunk, a mi jövőnk" országos fotópályázat

Publikálva: 2015. augusztus 17.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a Fejlesztés Európai Éve keretében a Visegrádi Négyekkel együttműködve, a Külgazdasági és Külügyminisztérium költségvállalásával 2015. augusztus 17-én kiírja „A mi világunk, a mi méltóságunk, a mi jövőnk” című országos fotópályázatot.

Tovább a teljes cikkre

"A mi világunk, a mi méltóságunk, a mi jövőnk" országos rajzpályázat

Publikálva: 2015. augusztus 14.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Fejlesztés Európai Éve keretében a Visegrádi Négyekkel együttműködve, a Külgazdasági és Külügyminisztérium költségvállalásával 2015. augusztus 14-én kiírja „A mi világunk, a mi méltóságunk, a mi jövőnk” című országos rajzpályázatot.

Tovább a teljes cikkre

Sikeresen indult az Európai Fejlesztési Év népszerűsítése a Sziget fesztiválon

Publikálva: 2015. augusztus 11.

A kétszeres European Festival Awards 'Best Major Festival' díjas Sziget fesztiválon a Külgazdasági és Külügyminisztérium több főosztálya is jelen van. A tegnapi nap folyamán a KKM standja a Nemzetközi Fejlesztési és Humanitárius Főosztály tematikus napjával kezdte meg tevékenységét az egyhetes fesztiválon.

Tovább a teljes cikkre

Kihasználatlan pályázati lehetőségek Afrikában

Publikálva: 2015. augusztus 7.

Magyarország 187 millió Euróval befizetője annak az Európai Uniós pályázati alapnak (Európai Fejlesztési Alap - EDF), amely nagyrészt afrikai országok fejlesztését segíti elő. Az Alapból finanszírozott programokra, projektekre magyar cégek is sikerrel pályázhatnak. Az Európai Fejlesztési Év keretében a Kultúrafrika Alapítvány a Külügyminisztérium Nemzetközi Fejlesztési Együttműködési és Humanitárius Segítségnyújtási Főosztály (NEFEFO) támogatásával szeptember 14-18 között Budapesten, Debrecenben, Győrben, Pécsett és Szegeden ingyenes képzést szervez az Európai Fejlesztési Alapról és más, kevéssé ismert Európai Uniós pénzügyi eszközről.

Tovább a teljes cikkre

Az Ukrán Vöröskereszt oklevele a kijevi magyar nagykövetségnek

Publikálva: 2015. augusztus 7.

A Vöröskereszt kijevi szervezete a magyar humanitárius segítség elismeréseképpen oklevelet nyújtott át a nagykövetségnek.

Tovább a teljes cikkre

Magyarország bekapcsolódik a nyugat-balkáni humanitárius akcióba

Publikálva: 2015. július 22.

Magyarország bekapcsolódik az International Trust Fund (ITF) nyugat-balkáni humanitárius akciójába - jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára kedden, budapesti sajtótájékoztatóján.

Tovább a teljes cikkre

Az ENSZ tagállamai globális partnerséget vállalnak a fenntartható fejlődésért

Publikálva: 2015. július 20.

2015. július 13-16. között, az etiópiai Addisz Abebában került sor a nemzetközi fejlesztésfinanszírozással foglalkozó harmadik ENSZ konferenciára, amelyen Kovács Ádám Zoltán, a Külgazdasági és Külügyminisztérium nemzetközi együttműködésért felelős helyettes államtitkára képviselte Magyarországot.

Tovább a teljes cikkre

Megjelent az EYD 2015 június-július havi hírlevele

Publikálva: 2015. július 15.

Megjelent az EYD 2015 június és július havi hírlevele

Tovább a teljes cikkre

A nemzetközi fejlesztési együttműködésről és a nemzetközi humanitárius segítségnyújtásról szóló 2014. évi XC. törvény és egyes kapcsolódó jogszabályok módosításáról, általános társadalmi egyeztetés

Publikálva: 2015. július 6.

A tervezet 2015. október 15-ig véleményezhető a kyazO9MmIyNOc0ObmVmZWZvQG1mYS5nb3YuaHU= elektronikus elérhetőségen.

Tovább a teljes cikkre

155 millió forintos támogatás Kárpátaljának

Publikálva: 2015. július 3.

Magyarország összesen 200 millió forint (kb. 500 ezer USD) értékű támogatásról döntött 2014-ben, hogy támogassa a Kárpátalján megvalósuló intézményfejlesztési projekteket. A 200 millió forintos keretösszegből 155 millió forint értékben a Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskola és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola fogja koordinálni a felújításokat, a fennmaradó összegből pedig lehetőség nyílik a kárpátaljai történelmi egyházak megsegítésére, illetve a külképviseletek által koordinált ukrajnai fejlesztésekre is.

Tovább a teljes cikkre

Újabb 380 belső menekült családon segített a Magyar Állam

Publikálva: 2015. június 11.

Dnyipropetrovszkban újabb 380 belső menekült ukrán családon segített a Magyar Állam.

Tovább a teljes cikkre

2015. évi €5000 fődíjazású Lorenzo Natali-médiadíj

Publikálva: 2015. június 11.

A fejlesztés európai évével szorosan együtt működve kerül idén megrendezésre a Lorenzo Natali-médiadíj, mivel témája egybevág a 2015-ös tematikus év üzenetével.

Tovább a teljes cikkre

Ban Ki-moon beszéde a fiatalokhoz

Publikálva: 2015. június 11.

Az ENSZ főtitkára a Fejlesztés Európa Évének keretében május 27-én Brüsszelben tartott beszédében a fiatalokat szólította meg és emelte ki központi szerepüket a nemzetközi fejlesztésben és kooperációban

Tovább a teljes cikkre

A nemzetközi fejlesztés a Déli nyitás konferencián

Publikálva: 2015. június 2.

A Déli nyitás kormányzati célkitűzés Magyarország nemzetközi fejlesztési együttműködésében is hangsúlyos. A nemzeti érdekeinkkel összhangban alakított, fejlődő országok támogatásával együtt járó NEFE kapcsolatok elősegítik az üzleti szféra képviselőinek egymásra találását is a partnerországokban. A magyar bilaterális NEFE-projektek előkészítik a hazai vállalatok részvételét a nemzetközi finanszírozású NEFE-programok végrehajtásában.

Tovább a teljes cikkre

Konferencia a déli nyitásról

Publikálva: 2015. június 2.

Magyarország öt új nagykövetséget nyit másfél éven belül Latin-Amerikában, illetve Fekete-Afrikában - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a Külügyi és Külgazdasági Intézetben rendezett nemzetközi konferencián

Tovább a teljes cikkre

Az EU szerepe a 2015 utáni globális fenntartható fejlődési agenda végrehajtásában

Publikálva: 2015. június 2.

2015 több szempontból is vízválasztó a nemzetközi fejlesztéspolitikában. Az év végével jár le a 2000-ben elfogadott Millenniumi Fejlesztési Célok (MDG-k) teljesítésének határideje, szeptember végén pedig elfogadásra kerül az ún. Post-2015 agenda, ami a Fenntartható Fejlődési Célokra (SDG-k) építve a fenntartható gazdasági növekedés, társadalmi fejlődés és környezetvédelem hármas prioritására kell, hogy összpontosítson, s a fejlődő országok mellett a fejlett államokra, így hazánkra is kiterjed majd

Tovább a teljes cikkre

Magyar-moldáv mezőgazdasági együttműködés - sajtóközlemény

Publikálva: 2015. május 26.

2012. március 23-án a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) együttműködési megállapodást kötött a moldovai Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizető Ügynökséggel (AIPA) egyéves időtartamra.

Tovább a teljes cikkre

Menü

Főoldal

Globális célok, Agenda2030

Éves beszámolók Magyarország nemzetközi fejlesztési és humanitárius segítségnyújtási tevékenységéről

Dokumentumtár

Navigáció