Kedves Látogató!

Üdvözlöm a magyar Kormány nemzetközi fejlesztési együttműködési és humanitárius segítségnyújtási tevékenységét bemutató honlapon. Az Export Növeléséért Felelős Helyettes Államtitkárság részeként működő Nemzetközi Fejlesztési Főosztály célja, hogy hazánk nemzetközi fejlesztéspolitikáját koordinálja, és ezáltal külpolitikai és külgazdasági célkitűzéseinkkel összhangban hozzájáruljon a fejlődő országok felzárkózásához. 

A nemzetközi fejlesztési együttműködés küldetése a fejlődő országok helyzetének fenntartható javítása, a szegénység elleni küzdelem, valamint a biztonság és stabilitás megteremtése. A politika ezáltal a nemzetközi béke egyik elismert sarokkövévé vált.

Az elmúlt évek során egy átfogó szemléletváltás következett be a nemzetközi szintéren, mely a 2015-ben elfogadott ENSZ Fenntartható Fejlődési Keretrendszerben (Agenda 2030) foglalt Fenntartható Fejlődési Célokban (Sustainable Development Goals) került megtestesítésre. Az új rendszer elődjeinél nagyobb hangsúlyt fektet a rendszerszintű és átfogó partnerségek kialakítására, valamint a magánszféra nélkülözhetetlen szerepére az újonnan megfogalmazott célok elérése érdekében.

A 2015 nyarán kibontakozott migrációs válság ezzel párhuzamosan a figyelem középpontjába helyezte a nemzetközi fejlesztéspolitikát, mint a jelenségre adandó választ. A magyar Kormány álláspontjával összhangban a hangsúly a problémák helyben, a kibocsátó országokban történő kezelése felé tolódott el, amely folyamatban a szakpolitika kiemelkedő szerepet tölt be.

A nemzetközi paradigmaváltással megegyezően, és elismerve, hogy a mindnyájunkat érintő kihívások hatékony kezeléséhez nélkülözhetetlen a globális felelőségvállalás, Magyarország nemzetközi fejlesztéspolitikája a nemzetközi szolidaritásra és a helyben történő hatékony segítségnyújtásra épít. Hazánk elköteleződését jól tükrözi, hogy gazdasági teljesítőképességéhez mérve jelentős mértékben támogatja a fejlődő országok felzárkózását és az ottélők helyben segítését, hozzájárulva ezzel a regionális és nemzetközi biztonsághoz is.

Mindemellett nem téveszthetjük szem elől, hogy a nemzetközi fejlesztéspolitika az általunk is vállalt nemzetközi célkitűzések elérésén túl lehetőséget biztosít a magyar kultúra, szakértelem és technológia átadására, illetve a bi- és multilaterális partnerségek és gazdasági kapcsolatok kialakításán keresztül stabilabb környezetet teremt mindnyájunk számára.

Célunk, hogy a fejlesztési együttműködés mellett megfelelő hangsúlyt fektessünk a humanitárius segítségnyújtásra is. A magyar Kormány humanitárius tevékenységének célja az emberi életek mentése, a szenvedés enyhítése, valamint az emberi méltóság megőrzése a fegyveres konfliktusok és természeti katasztrófák következtében kialakult helyzetekben.

A honlapunk célja és feladata, hogy a szakpolitika, a projektek és pályázati lehetőségek, valamint a magyar cselekvés iránt érdeklődők számára megfelelő felületet teremtsen a tájékozódásra. Amennyiben az egyes kezdeményezésekkel és projektekkel kapcsolatban további kérdése merülne fel, kérem, bizalommal forduljon a Nemzetközi Fejlesztési Főosztály munkatársaihoz.

Üdvözlettel:

Joó István

az export növeléséért felelős helyettes államtitkár

Menü

Főoldal

Nemzetközi fejlesztési együttműködés

Nemzetközi humanitárius segítségnyújtás

Globális célok, Agenda2030

Éves beszámolók Magyarország nemzetközi fejlesztési és humanitárius segítségnyújtási tevékenységéről

Dokumentumtár

Navigáció