A Visegrádi országok és Németország partnerségében Marokkóban megvalósításra kerülő, a migráció megállítását célzó 30 millió euró összköltségvetésű projekt második (gazdaságfejlesztési) pillérjének tekintetében a Külgazdasági és Külügyminisztérium részéről Joó István, az export növeléséért felelős helyettes államtitkár 2020. december 18-án aláírta a vonatkozó szerződést.

Mindez azt jelenti, hogy a többi Visegrádi ország aláírását követően megkezdődhet a projektelem végrehajtása, a koordinálással megbízott Német Fejlesztési Ügynökség (GIZ) közreműködésével. A gazdaságfejlesztési pillér célja a vízügyi szektorban történő munkahelyteremtés technológia- és tudástranszfer révén, végrehajtása várhatóan 2024-ig tart majd.

A 2019. február 7-i V4+Németország kormányfői találkozó margóján bejelentett program két pillér keretében járul hozzá (1) a marokkói határvédelem („border protection”) javításához, illetve (2) Marokkó gazdaságfejlesztési törekvéseihez. A magyar hozzájárulás összértéke 3,75 millió euró (pillérenként 1,875 millió euró). A közös program jól tükrözi, hogy a visegrádi országok a migrációs politikát illetően meglévő nézetkülönbségek ellenére is képesek együttműködni Németországgal egy közös cél megvalósítása érdekében.