NEFE törvény

A nemzetközi fejlesztési együttműködésről és a nemzetközi humanitárius segítségnyújtásról szóló 2014. évi XC. törvényt az Országgyűlés 2014. december 14-én fogadta el. A jogszabály 2015. július 1-jén lépett hatályba, amely mérföldkő volt Magyarország nemzetközi fejlesztési együttműködési és humanitárius segítségnyújtási szakpolitikai tevékenységének végrehajtásában. A törvény létrejötte óta, az összegyűlt gyakorlati tapasztalatok alapján, valamint az azóta végbement jogszabályváltozások miatt módosításokon ment keresztül.

 

Az első jelentős módosítás célja volt hozzájárulni egy olyan jogszabályi környezet kialakításához, mely a szakterület egyedi igényeinek és az államháztartási gazdálkodás szempontjainak is megfelel. Az Országgyűlés a NEFE törvény. módosítási javaslatát 2015. november 17-én fogadta el, majd ezt követően 2016. január 1-jén hatályba lépett. A módosítás követően a nemzetközi fejlesztési és a humanitárius segítségnyújtási folyamatok végrehajtása gyorsabbá vált, illetve a szerződéskötési folyamatok és a támogatások felhasználása is egyszerűsödött.

 

2017 tavaszára azonban ismét szükségessé vált a törvény módosítása. A törvényjavaslat benyújtását követően az Országgyűlés a módosítási javaslatot a 2017. május 16-i ülésnapján fogadta el, majd a Magyar Közlönyben való megjelenést követő nyolcadik napon, 2017. június 2-án lépett hatályba.

A módosított jogszabály egyik eredményeként Magyarország a nemzetközi fejlesztési együttműködését és humanitárius segítségnyújtását nemzetközi fejlesztési célú alapok, illetve nemzetközi szervezetek részére teljesített tagdíjak és önkéntes hozzájárulások útján is megvalósíthatja.

Menü

Főoldal

Nemzetközi fejlesztési együttműködés

Nemzetközi humanitárius segítségnyújtás

Globális célok, Agenda2030

Éves beszámolók Magyarország nemzetközi fejlesztési és humanitárius segítségnyújtási tevékenységéről

Dokumentumtár

Navigáció