Hivatalos statisztikai tevékenység

A magyar Kormány nemzetközi fejlesztéspolitikájának összehangolása, valamint a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (Organistation for Economic Cooperation and Development, OECD) Fejlesztéstámogatási Bizottságában (Development Assistance Committee, DAC) betöltött tagságunkból fakadó adatszolgáltatási, illetve jelentéstételi kötelezettségünk végrehajtása érdekében a Külgazdasági és Külügyminisztérium Nemzetközi Fejlesztési Főosztálya (NEFEFO) minden évben összegyűjti és elküldi a DAC részére a magyar állami intézmények által hivatalos fejlesztési támogatásként (Official Development Assistance, ODA) megvalósított nemzetközi fejlesztési együttműködésre és nemzetközi humanitárius segítségnyújtásra vonatkozó adatokat. A statisztika átfogó képet nyújt Magyarország nemzetközi szerepvállalásáról, a globális kihívások kezelésére fordított források tényleges méretéről, valamint a Fenntartható Fejlődési Célokhoz való hozzájárulás mértékéről. Ezen statisztikát felhasználva a NEFEFO minden évben jelentést készít a magyar Kormány részére Magyarország a tárgyévet megelőző nemzetközi fejlesztési együttműködési tevékenységéről. A Kormány jóváhagyását követően a jelentés elérhetővé válik a NEFEFO hivatalos honlapján ezen a linken.

Az előállított hivatalos statisztikai adatok köre:

§  a nemzetközi szervezetekbe és alapokba történő befizetések (tagdíj, alapfeltöltés, önkéntes hozzájárulás, egyéb költségek),

§  a magyar állami forrásokból megvalósított nemzetközi fejlesztési együttműködési és nemzetközi humanitárius segítségnyújtási projektek és hozzájárulások,

§  és az nemzetközi fejlesztési célokra fordított egyéb kiadások (vissza nem térítendő támogatás, adósságelengedés, adósságátütemezés, kötött segélyhitelezés, kedvezményezés hitelezés).

Az előállított adatok, statisztikai kiadványok elérhetősége:

Az éves beszámolók menüben érhetőek el.

Az adatgyűjtés módszertana

Az adatgyűjtés éves gyakoriságú.

Az adatokat közvetlen megkeresést követően a központi költségvetésből részesülő és azzal gazdálkodó minisztériumok, közigazgatási szervek és önkormányzatok szolgáltatják.

Tájékoztatási naptár

A tárgyévet követő év negyedik negyedévében.

Nemzetközi kapcsolatok

A KKM az OECD DAC által meghatározott iránymutatásoknak megfelelően szolgáltat adatokat Magyarország a tárgyévet megelőző hivatalos nemzetközi fejlesztési együttműködési és nemzetközi humanitárius segítségnyújtási tevékenységeire fordított összegekről.

Az OECD az alábbi oldalon teszi közzé a hivatalos adatokat.

Menü

Főoldal

Multilaterális nemzetközi fejlesztési együttműködés

Pályázatok

Magyarország nemzetközi fejlesztési támogatása számokban

Dokumentumtár

Navigáció