Főoldal
Kiemelt hírek 

Magyarország ismét növelte a fejlődő országoknak nyújtott támogatásait

Publikálva: 2022. május 17.

Magyarország 2021-ben a korábbi évek tendenciáját követve ismét növelte hivatalos fejlesztési támogatásait (Official Development Assistance, ODA), ezáltal bizonyítva hazánk nemzetközi szolidaritását, illetve elköteleződését a koronavírus-járvány okozta negatív hatások, valamint további, kiemelt jelentőségű globális kihívások kezelésében.

Tovább a teljes cikkre

Magyarország Nemzetközi Fejlesztési Térképének és Adatbázisának közzététele

Publikálva: 2022. április 8.

A KKM Nemzetközi Fejlesztési Főosztályának gondozásában elkészült térkép és adatbázis-felület interaktív formában jeleníti meg hazánk nemzetközi fejlesztési együttműködési tevékenységét.

Tovább a teljes cikkre

A V4-ek és az OECD DAC: egy magyar szervezésű, magas szintű rendezvény a nemzetközi fejlesztéspolitikáról

Publikálva: 2021. december 7.

2021. december 10-én magas szintű virtuális nemzetközi fejlesztéspolitikai rendezvényre kerül sor Magyarország OECD Fejlesztéstámogatási Bizottságához való csatlakozásának 5. évfordulója alkalmából.

Tovább a teljes cikkre

Pályázati felhívás: nyugat-balkáni fejlesztések vonatkozásában

Publikálva: 2021. november 30.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium egy Nyugat-Balkánon megvalósítandó nemzetközi fejlesztési projekt támogatására vonatkozó pályázati felhívást hirdet ki.

Tovább a teljes cikkre

Megjelent a magyar nemzetközi fejlesztéspolitika eredményeiről szóló 2021. éves kiadvány

Publikálva: 2021. szeptember 3.

2021. szeptember 3-án jelent meg a legújabb, Magyarország nemzetközi fejlesztéspolitikai tevékenységét bemutató kiadvány, amely a Külgazdasági és Külügyminisztérium Nemzetközi Fejlesztési Főosztályának a gondozásában került összeállításra. A kiadvány összefoglalja a nemzetközi fejlesztéspolitikai területet érintő legfontosabb hazai eredményeket, fejleményeket, adatokat és statisztikákat, valamint képet fest a magyar Kormány ezirányú tevékenységeiről, célkitűzéseiről.

Tovább a teljes cikkre

Joó István helyettes államtitkár részvétele az OECD DAC magas szintű „Tidewater” találkozóján

Publikálva: 2021. június 17.

Az OECD Fejlesztéstámogatási Bizottsága (DAC) és Írország szervezésében 2021. június 16-17-én került megrendezésre a DAC-tagok fejlesztési minisztereinek magas szintű informális „Tidewater” találkozója, amelyre a járványügyi korlátozások miatt idén videókonferencia formájában került sor. A 2020-ról elhalasztott kétnapos tanácskozáson a DAC harminc tagjának fejlesztési miniszterei, illetve vezető tisztviselői vettek részt. Hazánkat Joó István, az export növeléséért felelős helyettes államtitkár képviselte az eseményen.

Tovább a teljes cikkre

A szlovén soros EU-elnökség nemzetközi fejlesztési prioritásai

Publikálva: 2021. július 9.

2021. július 1-jén Szlovénia vette át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségi feladatait. A nemzetközi fejlesztési együttműködés terén a soros szlovén EU-elnökség elsődleges célja – a koronavírus világjárvány fényében – az ellenállóképesség előmozdítása, amelyet két pilléren, a zöld helyreállításon és az emberi fejlődésen keresztül kíván megvalósítani. A víz e két pillért átívelő általános tematikus prioritásként jelenik meg olyan területek mellett, mint a globális egészség, az élelmezés- és táplálkozásbiztonság, a nemek közötti egyenlőség, a klímaváltozás és a biodiverzitás, az európai zöld megállapodás és a fenntartható fejlődés, valamint a digitalizáció. A humanitárius segítségnyújtás terén a COVID-19 hatásainak enyhítése mellett az elnökség kiemelt területként kezeli a legsérülékenyebb személyek figyelembevételének a kérdését, a humanitárius-fejlesztési-béke nexust (hármas nexust), a nemzetközi humanitárius jog és humanitárius alapelvek tiszteletben tartását, a megelőző humanitárius fellépést és a digitalizációt. Mindezek mellett hangsúlyt kíván helyezni az EU és a 79 afrikai, karibi és csendes-óceáni (ACP) ország között kötendő Poszt-Cotonoui Megállapodás lezárására is, bár annak aláírására várhatóan nem az elnökségük ideje alatt kerül sor.

Tovább a teljes cikkre

Nemzetközi fejlesztési együttműködési szándéknyilatkozatot kötött Magyarország és Izrael

Publikálva: 2021. június 1.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2021. június 1-én hivatalos látogatáson vett részt Izrael Államban, amely során egy – a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Miniszterelnökség, valamint az izraeli Külügyminisztérium Nemzetközi Fejlesztési Együttműködési Ügynöksége (MASHAV) közötti – nemzetközi fejlesztési együttműködésről szóló szándéknyilatkozatot (MOU) írt alá Gabi Ashkenazi izraeli külügyminiszterrel.

Tovább a teljes cikkre

Pályázati felhívás egy Ugandában megvalósuló kiberbiztonsági fejlesztési projekt vonatkozásában (módosított határidővel)

Publikálva: 2021. május 10.

A magyar Kormány döntése értelmében a Külgazdasági és Külügyminisztérium egy Ugandában megvalósítandó kiberbiztonsági fejlesztési projektre vonatkozó pályázati felhívást hirdet ki.

Tovább a teljes cikkre

Pályázati felhívás egy kenyai regionális egészségügyi fejlesztési tanulmány vonatkozásában

Publikálva: 2021. május 14.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium egy kenyai regionális egészségügyi fejlesztési tanulmány kidolgozására vonatkozó pályázati felhívást hirdet ki.

Tovább a teljes cikkre

Magyarország egészségügyi segítséget biztosított a Libanoni Köztársaság számára a COVID-19 járvány kezelése érdekében

Publikálva: 2021. április 28.

Magyarország a közel-keleti közösségek megsegítése érdekében, nemzetközi szolidaritásának jegyében 20 darab lélegeztetőgéppel, illetve 20 ezer darab KN95-ös maszkkal járult hozzá a Libanoni Köztársaság járvány elleni védekezéséhez.

Tovább a teljes cikkre

Angol nyelvű összefoglaló az Ugandai Köztársaságban végrehajtásra kerülő nemzetközi fejlesztési programról

Publikálva: 2021. április 22.

Új, angol nyelvű összefoglaló jelent meg Magyarország eddigi legjelentősebb, az Ugandai Köztársaságban, több mint 5 milliárd forint értékben megvalósuló nemzetközi fejlesztési programjáról.

Tovább a teljes cikkre

Rekordszintű növekedés a nemzetközi fejlesztési támogatások tekintetében

Publikálva: 2021. április 15.

Magyarország 2020-ban rekord méretűre növelte nemzetközi fejlesztési együttműködésre fordított forrásainak az összegét. Hazánk 126,71 milliárd forint (411,41 millió dollár) értékben hajtott végre több mint 550 nemzetközi fejlesztési projektet a világ 110 országában. A hivatalos fejlesztési támogatás (ODA) és az éves bruttó jövedelem aránya (GNI) így 0,26%-ra emelkedett.

Tovább a teljes cikkre

A Külgazdasági és Külügyminisztérium fejlesztési együttműködésre vonatkozó szándéknyilatkozatot írt alá Egyiptom Külügyminisztériumával

Publikálva: 2021. február 23.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2021. február 23-án hivatalos látogatáson vett részt az Egyiptomi Arab Köztársaságban, amely során egy nemzetközi fejlesztési együttműködésről szóló szándéknyilatkozatot (MoU) írt alá Sameh Shoukry egyiptomi külügyminiszterrel.

Tovább a teljes cikkre

Magyarország egészségügyi segítséget biztosít a Szlovák Köztársaság számára a COVID-19 járvány kezelése érdekében

Publikálva: 2021. február 23.

Magyarország a külhoni magyarság felé viseltetett nemzetpolitikai, valamint a V4 stratégiai együttműködés felé viseltetett politikai felelősség jegyében 10 lélegeztetőgépet biztosított a Szlovák Köztársaságban működő Galántai Szent Lukács Kórház és Rendelőintézet számára.

Tovább a teljes cikkre

A Visegrádi Négyek és Németország közös nemzetközi fejlesztési programja Marokkóban

Publikálva: 2021. február 16.

A Visegrádi országok és Németország partnerségében Marokkóban megvalósításra kerülő, a migráció megállítását célzó 30 millió euró összköltségvetésű projekt második (gazdaságfejlesztési) pillérjének tekintetében a Külgazdasági és Külügyminisztérium részéről Joó István, az export növeléséért felelős helyettes államtitkár 2020. december 18-án aláírta a vonatkozó szerződést.

Tovább a teljes cikkre

Magyar-Szlovén fejlesztési együttműködési program Kenyában

Publikálva: 2021. február 15.

A KKM és a szlovén Gazdaságfejlesztési és Technológiai Minisztérium, illetve a szlovén Nemzetközi Együttműködési és Fejlesztési Központ egy közös egészségügyi fejlesztési projektet hajtott végre Kenyában a helyi egészségügyi kapacitások fejlesztése érdekében, különös tekintettel a koronavírus-járvány okozta egészségügyi kihívásokra.

Tovább a teljes cikkre

Egészségügyi segélyprogram folytatása Ukrajnában a COVID-19 elleni küzdelem érdekében

Publikálva: 2021. január 26.

Magyarország Kormánya a jószomszédság és a Keleti Partnerség jegyében 50 lélegeztetőgépet biztosított 46 nyugat- és kelet-ukrajnai egészségügyi intézmény számára.

Tovább a teljes cikkre

Menü

Főoldal

Multilaterális nemzetközi fejlesztési együttműködés

Pályázatok

Magyarország nemzetközi fejlesztési támogatása számokban

Dokumentumtár

Navigáció