Kovács Ádám Zoltán a Külgazdasági és Külügyminisztérium nemzetközi együttműködésért felelős helyettes államtitkárának köszöntője

Tisztelt Látogató!

A Külgazdasági és Külügyminisztérium nemzetközi együttműködésért felelős helyettes államtitkáraként üdvözlöm a magyar nemzetközi fejlesztési együttműködési (NEFE) tevékenységet bemutató honlapon.

Hazánk NEFE és nemzetközi humanitárius segítségnyújtási tevékenységének meghatározó időszakát  éljük, melynek során Magyarország külkapcsolati irányvonalának, valamint a 2014 márciusában a Kormány által elfogadott Magyarország nemzetközi fejlesztési együttműködésére vonatkozó szakpolitikai stratégiájának és nemzetközi humanitárius segítségnyújtására vonatkozó szakpolitikai koncepciójának megfelelően a NEFE, és humanitárius tevékenységünk hatékony, strukturált és átlátható megújulásán dolgozunk.

Az elkövetkezendő időszakban, a Stratégia által meghatározott célok elérését szeretném megvalósítani. Ezekben nagy szerepet tölt be az intézményi és forrás kapacitásunk növelése, valamint tevékenységünk hatékonyságának továbbfejlesztése, melyet törvényi szabályozás is segít majd. Multilaterális aktivitásunk fenntartása mellett, a jövőben Magyarország bilaterális alapon történő együttműködését kívánom erősíteni.

Meggyőződésem szerint a NEFE tudatosság növelése és alakítása érdekében a fiatal generációt kiemelt célcsoportként kell kezelnünk, amelyhez elengedhetetlen a megfelelő kommunikációs csatornák kialakítása, valamint nemzetközi programokba, eseményekbe történő bekapcsolódás. 2015 kiemelkedő év fejlesztéspolitikánk megismertetése céljából, mivel az Európai Parlament és a Tanács 2015-öt a Fejlesztés Európai Évének nyilvánította. A tematikus év célja, hogy növelje a NEFE szakpolitikára irányuló figyelmet, támogatottságot és tájékozottságot.

Az ENSZ 2012-ben, Rio de Janeiro-ban tartott Fenntartható Fejlődési Konferenciája (Rio +20) egyik jelentős eredményeként a tagállamok megállapodtak abban, hogy a 2015 utáni Fenntartható Fejlődési Célok (SDG) kidolgozására el kell indítani egy folyamatot. A célok kidolgozásával megbízott kormányközi munkacsoport (OWG), amelyben Magyarország Kenyával társelnöki szerepet vállalt, 2013 elején kezdte meg munkáját és 2014 júliusában fogadta el a fenntartható fejlődési célokra vonatkozó javaslatait tartalmazó jelentését. A jelentés a 2015 utáni globális fejlesztési és fenntartható fejlődési (un. Post-2015) keretrendszer kialakításához, valamint az ehhez vezető kormányközi tárgyalásokhoz szolgál alapként, és egyben fontos része az ENSZ főtitkár által összeállított szintézisjelentésnek. A kormányközi tárgyalások végpontjául egy 2015 szeptemberére tervezett csúcstalálkozó szolgál majd a Post-2015 Agenda elfogadásának mandátumával. Utóbbi lényegében azt fogja tartalmazni, hogy a fenntartható fejlődésre való átállást milyen módon és szereposztásban, mely együttműködési és finanszírozási lehetőségekkel, továbbá felülvizsgálati és monitoring rendszerrel szükséges megvalósítani. A magyar NEFE céljainak megvalósítását az elfogadott SDG-kel összhangban kívánom a jövőben elősegíteni.

2016-ban, Isztambulban kerül sor az első Humanitárius Csúcstalálkozóra (World Humanitarian Summit - WHS), melyet nyolc regionális konferencia fog megelőzni. Magyarország 2015 februárjában rendezi az egyik előkészítő találkozót, amelynek lebonyolítása reményeim szerint hozzájárul hazánk szerepének további erősítéséhez a nemzetközi humanitárius rendszerben.
Bízom benne, hogy megújuló honlapunk hasznos információkkal szolgál tevékenységünk mélyebb megismeréséhez, a magyar NEFE és humanitárius segítségnyújtás jobb láthatóságához.