Folytatódik a Külgazdasági és Külügyminisztérium nemzetközi fejlesztési együttműködése az izraeli fejlesztési ügynökséggel, a MASHAV-val.


Magyarország és Izrael 2015-ben kezdte meg azt a donor-együttműködést, melynek keretében évente szerveznek szakmai továbbképzést, tanfolyamot fejlődő országból származó szakértőknek. 2015 novemberében Budapesten került sor a közös képzésre a katasztrófavédelem szakterületén, 2016. június 14. és 30. között pedig Izraelben zajlott az afrikai, távol-keleti és balkáni fejlődő országokból érkezett mezőgazdasági szakértők számára szervezett tréning. A mostani előadássorozat témája a hatékony vízgazdálkodással történő intenzív zöldség- és gyümölcstermesztés volt, érintve többek között a vízgazdálkodás, a csepegtetéses öntözés, bizonyos zöldség- és gyümölcsfajtákkal kapcsolatos speciális eljárások, illetve a kártevők elleni védelem területeit. A magyar mezőgazdaság sajátosságait Dr. Monostori Tamás, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar Növénytudományi és Környezetvédelmi Intézetének vezetője ismertette a négy kontinensről érkező 23 résztvevővel.
Izraeli részről a MASHAV vezetője, Gil Haskel és a Képzési Osztály igazgatója, Mattanya Cohen vettek részt a 2016. június 29-i zárórendezvényen, míg a magyar Külgazdasági és Külügyminisztériumot a Nemzetközi Fejlesztési és Humanitárius Főosztály vezetője, Dr. Dancs Ferenc képviselte.

Magyarország és Izrael 2017-ben is folytatja együttműködését. A tervek szerint jövőre ismét Budapesten, vízforrás management témakörben tartanak képzést négy afrikai ország küldötteinek.