2009 óta minden évben augusztus 19-én ünnepeljük Humanitárius Világnapot (World Humanitarian Day, WHD). Ez a nap felhívja a figyelmet a humanizmus eszméjére és elismeri azoknak az erőfeszítéseit, akik egy humánusabb világért tesznek. Különösen fontos elismerni azoknak a munkáját, akik nap mint nap életüket kockáztatva vesznek részt a humanitárius segítségnyújtásban a világ minden táján.

További információk és fontos linkek:
Az ENSZ OCHA honlapja még több információval a Humanitárius Világnapról 
A DG ECHO (Európai Unió Humanitárius Segítségnyújtás és Polgári Védelem Főigazgatósága) főbb üzenetei a 2016-os Humanitárius Világnapon:
A Humanitárius Világnap alkalmából tiszteletünket fejezzük ki a humanitárius dolgozók felbecsülhetetlenül értékes munkája iránt, hiszen életüket teszik kockára azért, hogy másoknak segítsenek. 
Az Európai Uniónak határozott szándéka a 4 humanitárius alapelv előmozdítása:
Emberiesség: Az emberek szenvedéseinek az enyhítése, bárhol is forduljon az elő.
Pártatlanság: A segítségre szorulók között nem teszünk különbséget.
Semlegesség: A konfliktus egyetlen résztvevőjét sem részesítjük előnyben.
Függetlenség: Nem szolgálunk semmilyen politikai, katonai, gazdasági vagy egyéb célokat.
Az ENSZ OCHA (az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala) főbb üzenetei a 2016-os Humanitárius Világnap alkalmából
- Az emberi szenvedés mértéke ma nagyobb, mint bármikor a II. világháború óta. A különböző konfliktusok és katasztrófák következtében több mint 130 millió ember szorul humanitárius segítségnyújtásra a túléléshez. Ők együtt a világ 10. legnépesebb országát adnák ki. 
- E megrázó statisztikák mögött igazi emberek és életek húzódnak. Így ezen a Humanitárius Világnapon globális szolidaritásra szólítunk fel mindenkit, hogy álljon ki azokért, akiket humanitárius válság érint.
- Mindannyian az emberiség családjába tartozunk, a közös élmények összekötnek minket a különbözőségeken túl. Egy emberiségként közös a felelősségünk, hogy megköveteljük a fellépést és támogassuk azokat, akik kiszolgáltatottak és leginkább igénylik a segítséget. 
- A segélymunkások nap mint nap háborúk és katasztrófák frontvonalában dolgoznak, hihetetlen veszélyekkel és nehézségekkel dacolva, hogy el tudják juttatni a segélyeket azoknak, akiknek a leginkább szükségük van rá. 
- 2015 végére 65,3 millió ember kényszerült elhagyni a lakhelyét, közülük 40,8 millióan belső menekültek. A kényszerű lakhelyelhagyás átlagosan 17 évig tart.
- A humanitárius helyzetek megoldásában mindenkire, a kormányzatoktól az állampolgárokon át az érintett közösségekig, fontos szerep hárul.
A „Lehetetlen Döntések” játék augusztus 19-én indul a worldhumanitarianday.org weboldalon, amely megmutatja, hogy humanitárius válságban az emberek milyen lehetetlen döntések elé kerülnek nap mint nap. Ön mit tenne ilyen helyzetekben? Itt kipróbálhatja.