Az Európai Unió tagállamai, valamint a 78 afrikai, karibi és csendes-óceáni ország (ACP) egy hosszú időre visszanyúló, egyben komplex politikai, fejlesztési együttműködési, gazdasági-kereskedelmi kapcsolatrendszerrel rendelkeznek. A kapcsolatokat a 2000-ben aláírt Cotonou-i Partnerségi Megállapodás szabályozza, amelynek hatálya 2020-ban lejár.

A Cotonou-i Partnerségi Megállapodás felülvizsgálata részeként Federica Mogherini uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő, valamint az Európai Bizottság egy nyilvános konzultációra vonatkozó felhívást (vitaindító dokumentum és kérdőív) tett közzé, amelynek célja bevonni az érintett állampolgárok és szervezetek legszélesebb körét az EU-ACP kapcsolatok jövőjének megvitatásába. Az uniós intézmények a 2015. december 31-ig zajló konzultáció összegzése alapján készítik el a poszt-Cotonou együttműködés lehetséges stratégiai irányait meghatározó javaslatukat.

Hazánk az uniós csatlakozással együtt, 2004-ben vált az EU-ACP kapcsolatrendszer részesévé, amelyhez az Európai Fejlesztési Alapon keresztül pénzügyileg is hozzájárul. Annak érdekében, hogy a felülvizsgálatnak Magyarország valós alakítója, egyben nyertese lehessen, fontosnak tartjuk bevonni a magyar állampolgárokat, civil szervezeteket, vállalkozásokat, helyi önkormányzatokat annak folyamatába.

A vitaindító dokumentumot és a kérdőívet az alábbi linken keresztül tudják elérni: 

https://ec.europa.eu/europeaid/public-consultation-eu-acp-new-partnership_en

Amennyiben az online kérdőíven kívül, általánosságban szeretnék az EU-ACP kapcsolatok jövőjével kapcsolatban véleményükről a Külgazdasági és Külügyminisztériumot tájékoztatni, a QGiHuG9mYy2xQklNbmVmZWZvQG1mYS5nb3YuaHU= címre küldött e-mailben tudják megtenni. A válaszadók személyes adatait sem a feldolgozás során, sem azt követően nem adjuk át a KKM Nemzetközi Fejlesztési és Humanitárius Főosztályán kívüli harmadik személyeknek, illetve nem használjuk fel.

Közreműködésüket, gondolataikat ezúton is köszönjük.

Üdvözlettel,

Nemzetközi Fejlesztési és Humanitárius Főosztály

Külgazdasági és Külügyminisztérium