Dr. Dancs Ferenc nemzetközi együttműködésért felelős helyettes államtitkár 2017. november 1-4. között látogatást tett Kampalába annak érdekékében, hogy előkészítse a két ország közötti gazdasági és fejlesztési együttműködési megállapodást, továbbá a november 23-ai budapesti külügyminiszteri találkozót.

A helyettes államtitkár látogatása során találkozott többek között Sam Kutesa ugandai külügyminiszterrel, amely tárgyalás során a felek egyeztettek a lehetséges együttműködési területekről, továbbá megvitatták a migrációs válság különböző aspektusait.

Kép letöltése
Fotó: KKM

Az egyébként válságövezetben fekvő, de a régióban a stabilitás pillérét jelentő, nemzetközileg elismert migrációspolitikát folytató Uganda több mint 1 millió – kulturálisan Ugandához kötődő – menekültet fogadott be.

A még kidolgozás alatt álló fejlesztési programokkal Magyarország a migráció kezelésén túl tovább erősítheti a két ország közötti fejlesztési, gazdasági valamint oktatási kapcsolatokat.

Kép letöltése
Fotó: KKM

Dr. Dancs Ferenc a kétoldalú találkozókat követően felkereste a több tízezer főt befogadó Rwamwanja menekülttelepet, ahol a helyi civil szervezet képviselőivel és a tábor vezetésével történő konzultációt követően felmérte a helyi igényeket, a magyar támogatás lehetséges eszközeit és oktatási ajándékcsomagot osztott ki az ott élő gyerekek számára.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)