Magyar segély a Macedóniát ért heves viharok nyomán

Publikálva: 2016. augusztus 16.

2016. augusztus 6-án, szombaton este és éjszaka rendkívül erős vihar csapott le Macedónia fővárosára és külvárosaira, ahol jelentős áradásokat is okozott. A természeti csapás következtében 22-en életüket vesztették, a sérültek száma 70 felett van, és megközelítőleg ezer embert kellett evakuálni az életveszélyes és lakhatatlan körülmények miatt. A történtek miatt augusztus 8-át gyásznappá nyilvánították.

A válságkezelés irányítására kormányzati bizottságot hívtak össze, a macedón válságkezelő központ az elkövetkező 15 napra válsághelyzetet hirdetett ki a térségben, és az ország segítséget kért az Európai Uniótól. A Vöröskereszt macedóniai szervezete vizet, ételcsomagokat, matracokat, takarókat és ruhát juttatott el a rászorulóknak. Az adományokra fenntartott bankszámlára a lakosság mellett területi önkormányzatok, vállalatok és pártok is utaltak támogatást, illetve a nemzetközi közösség is megmozdult. 

A vihar másnapján a szkopjei magyar nagykövetség ezer liter ivóvízzel járult hozzá az ellátáshoz, és ezt követően a magyar kormányzat további jelentős segítséget is nyújtott. Válaszul Macedónia európai uniós segélykérésére, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság csaknem 19 millió forint értékben küldött Macedóniába a helyreállításhoz és a kitelepített lakosság elhelyezéséhez szükséges eszközöket, felszereléseket (lásd itt). A KKM augusztus 15-én indította útnak segélyszállítmányát a viharban komoly károkat szenvedett Gazi Baba szkopjei kerület lakossága részére. A szállítmány 1,5 millió forint összértékű tartós élelmiszert és fertőtlenítőszert tartalmazott, és egyúttal helyszínre juttatta Budapest XX. Kerület Önkormányzatának 300 ezer forint értékű élelmiszer-adományát is.

Menü

Főoldal

Nemzetközi fejlesztési együttműködés

Nemzetközi humanitárius segítségnyújtás

Globális célok, Agenda2030

Éves beszámolók Magyarország nemzetközi fejlesztési és humanitárius segítségnyújtási tevékenységéről

Dokumentumtár

Navigáció