Humanitárius Világnap - augusztus 19.

Publikálva: 2016. augusztus 19.

2009 óta minden évben augusztus 19-én ünnepeljük Humanitárius Világnapot (World Humanitarian Day, WHD). Ez a nap felhívja a figyelmet a humanizmus eszméjére és elismeri azoknak az erőfeszítéseit, akik egy humánusabb világért tesznek. Különösen fontos elismerni azoknak a munkáját, akik nap mint nap életüket kockáztatva vesznek részt a humanitárius segítségnyújtásban a világ minden táján.

További információk és fontos linkek:
Játék: Lehetetlen Döntések – humanitárius kihívás 
Kvíz: Te mit választanál? 
Az ENSZ OCHA honlapja még több információval a Humanitárius Világnapról 
WHD az EU ECHO honlapján 
A humanitárius alapelvekről bővebben  
A WHD eredetéről
Általános összefoglaló a magyar kormányzati humanitárius segítségnyújtásról
A DG ECHO (Európai Unió Humanitárius Segítségnyújtás és Polgári Védelem Főigazgatósága) főbb üzenetei a 2016-os Humanitárius Világnapon:
A Humanitárius Világnap alkalmából tiszteletünket fejezzük ki a humanitárius dolgozók felbecsülhetetlenül értékes munkája iránt, hiszen életüket teszik kockára azért, hogy másoknak segítsenek. 
Az Európai Uniónak határozott szándéka a 4 humanitárius alapelv előmozdítása:
Emberiesség: Az emberek szenvedéseinek az enyhítése, bárhol is forduljon az elő.
Pártatlanság: A segítségre szorulók között nem teszünk különbséget.
Semlegesség: A konfliktus egyetlen résztvevőjét sem részesítjük előnyben.
Függetlenség: Nem szolgálunk semmilyen politikai, katonai, gazdasági vagy egyéb célokat.
Az ENSZ OCHA (az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala) főbb üzenetei a 2016-os Humanitárius Világnap alkalmából
- Az emberi szenvedés mértéke ma nagyobb, mint bármikor a II. világháború óta. A különböző konfliktusok és katasztrófák következtében több mint 130 millió ember szorul humanitárius segítségnyújtásra a túléléshez. Ők együtt a világ 10. legnépesebb országát adnák ki. 
- E megrázó statisztikák mögött igazi emberek és életek húzódnak. Így ezen a Humanitárius Világnapon globális szolidaritásra szólítunk fel mindenkit, hogy álljon ki azokért, akiket humanitárius válság érint.
- Mindannyian az emberiség családjába tartozunk, a közös élmények összekötnek minket a különbözőségeken túl. Egy emberiségként közös a felelősségünk, hogy megköveteljük a fellépést és támogassuk azokat, akik kiszolgáltatottak és leginkább igénylik a segítséget. 
- A segélymunkások nap mint nap háborúk és katasztrófák frontvonalában dolgoznak, hihetetlen veszélyekkel és nehézségekkel dacolva, hogy el tudják juttatni a segélyeket azoknak, akiknek a leginkább szükségük van rá. 
- 2015 végére 65,3 millió ember kényszerült elhagyni a lakhelyét, közülük 40,8 millióan belső menekültek. A kényszerű lakhelyelhagyás átlagosan 17 évig tart.
- A humanitárius helyzetek megoldásában mindenkire, a kormányzatoktól az állampolgárokon át az érintett közösségekig, fontos szerep hárul.
A „Lehetetlen Döntések” játék augusztus 19-én indul a worldhumanitarianday.org weboldalon, amely megmutatja, hogy humanitárius válságban az emberek milyen lehetetlen döntések elé kerülnek nap mint nap. Ön mit tenne ilyen helyzetekben? Itt kipróbálhatja.

Menü

Főoldal

Nemzetközi fejlesztési együttműködés

Nemzetközi humanitárius segítségnyújtás

Globális célok, Agenda2030

Éves beszámolók Magyarország nemzetközi fejlesztési és humanitárius segítségnyújtási tevékenységéről

Dokumentumtár

Navigáció