Humanitárius Világnap 2016. augusztus 19.

Publikálva: 2016. augusztus 16.

Napjainkban világszerte csaknem 130 millióan szorulnak humanitárius segítségre: természeti és ember okozta katasztrófahelyzetekben, illetve fegyveres konfliktusok miatt szenvedő és nélkülöző civil lakosság, családok, menekültek. Gyermekek maradnak ki az iskolából, sérültek, betegek maradnak orvosi ellátás nélkül. Számtalan segélymunkás kockáztatja az életét nap mint nap a segítségre szorulók érdekében. Az augusztus 19-i Humanitárius Világnap rájuk hívja fel a figyelmet.

Nemzetközi szervezetek, segélyszervezetek, mentőcsapatok és aktivisták dolgoznak a válságokban érintett lakosság megsegítésén, és az adakozók minden évben dollármilliókkal járulnak hozzá munkájukhoz. Mégis tovább nő szakadék a szükségletek és a rendelkezésre álló források között. Ez a hiány napjainkban hozzávetőlegesen 15 milliárd USD. A probléma azonban nemcsak költségvetési jellegű: a humanitárius rendszer működését is újra kell gondolni. 2016 májusra az ENSZ összehívta a Humanitárius Világcsúcsot (Wold Humanitarian Summit, WHS), ahol az államok és a humanitárius segítségnyújtásban résztvevő többi szereplő vállalták, hogy egy jobban működő rendszert alakítanak ki.

Hazánk szolidáris a válsághelyzetekben szenvedőkkel, ezért erejéhez mérten Magyarország részt vesz a nemzetközi humanitárius segítségnyújtásban. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) 2015-ben csaknem 435 millió forintot fordított erre a célra az ENSZ- és a Vöröskereszt-család szervezeteivel, valamint magyar civil szervezetekkel együttműködve, illetve közvetlenül az érintett lakosságot segítve. A tavalyi évben a magyar külügyi tárca elsősorban a közel-keleti és az ukrajnai konfliktusokra, továbbá a nyugat-balkáni árvizek utáni helyreállításra fókuszálta a humanitárius forrásait. A tárca 2016-ban is támogatja a humanitárius feladatot ellátó nemzetközi szervezeteket, de kétoldalú úton is adott segítséget: az ecuadori földrengés után 1,5 millió forint pénzügyi gyorssegélyt nyújtott a KKM. Ugyanekkora összeg erejéig küldött a tárca Szkopjéba tartós élelmiszert és fertőtlenítőszert az augusztus 6-i pusztító macedóniai vihart követően. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az EU Polgári Védelmi Mechanizmusán keresztül további 18,8 millió forint értékben szállított Macedóniába a viharkárok helyreállításához szükséges eszközöket.

Menü

Főoldal

Nemzetközi fejlesztési együttműködés

Nemzetközi humanitárius segítségnyújtás

Globális célok, Agenda2030

Éves beszámolók Magyarország nemzetközi fejlesztési és humanitárius segítségnyújtási tevékenységéről

Dokumentumtár

Navigáció