Aláírták a V4 együttműködési szándéknyilatkozatot az Európai Unió által az afrikai migráció okainak kezelésére létrehozott pénzügyi alapban

Publikálva: 2016. április 7.

A visegrádi országok együttesen több mint 3 millió euróval járultak hozzá az Európai Unió által az afrikai migráció okainak kezelésére létrehozott pénzügyi alaphoz, és ezért közösen vesznek részt az alap munkájában. 2016. április 6-án erről írtak alá együttműködési szándéknyilatkozatot Prágában a magyar, cseh, lengyel és szlovák külügyminisztériumok képviselői.

A cseh V4-elnökség április 6-án találkozót szervezett Prágában a nemzetközi fejlesztésért és humanitárius segítségnyújtásért felelős helyettes államtitkárok részvételével, amelyen Magyarországot Kovács Ádám Zoltán helyettes államtitkár képviselte.

A találkozón a visegrádi országok képviselői aláírták az Európai Unió Afrikából kiinduló migrációt kiváltó tényezőinek kezelésére létrehozott Szükséghelyzeti Vagyonkezelő Alapjához (EUTF) való V4 hozzájárulások kapcsán a donor-koordinációról szóló együttműködési szándéknyilatkozatot. Ennek alapján a visegrádi országok egyeztetik álláspontjukat és közösen szavaznak az EUTF irányító testületeiben.

A találkozón a felek egy közös humanitárius akció kidolgozásáról is egyeztettek, illetve bemutatták egymásnak a május 23-án kezdődő isztambuli Humanitárius Világcsúcs kapcsán kialakított prioritásaikat.

(MTI / Külgazdasági és Külügyminisztérium)

Menü

Főoldal

Nemzetközi fejlesztési együttműködés

Nemzetközi humanitárius segítségnyújtás

Globális célok, Agenda2030

Éves beszámolók Magyarország nemzetközi fejlesztési és humanitárius segítségnyújtási tevékenységéről

Dokumentumtár

Navigáció