A nemzetközi fejlesztési főigazgatók április 26-i ülésén vett részt Kovács Ádám Zoltán helyettes államtitkár

Publikálva: 2016. április 27.

Április 26-án Brüsszelben került sor az EU-tagállamok nemzetközi fejlesztési főigazgatóinak informális ülésére, ahol Kovács Ádám Zoltán, a Külgazdasági és Külügyminisztérium nemzetközi együttműködésért felelős helyettes államtitkára képviselte Magyarországot.

Az ülés legfontosabb napirendi pontja a migráció kiváltó tényezőinek kezelése volt. A Bizottság közleményt adott ki a lakhelyüket fegyveres konfliktus miatt elhagyni kényszerülő menekültek és belső menekültek hatékonyabb támogatása témájában, melynek érdekében közelebbi együttműködést vázol az uniós intézmények és a tagállamok között a rövid távú humanitárius segélyek, illetve a hosszabb távú, hagyományos fejlesztési programok összekapcsolása terén. A magyar részről kezdetektől támogatott megközelítés célja, hogy a menekültek mielőbb kiléphessenek a segélyeknek való kiszolgáltatottságból, és saját lábra álljanak a befogadó szomszédos országokban.

A másik hangsúlyos téma az unió fejlesztéspolitikájának kereteit 2005-ben lefektető Európai Fejlesztési Konszenzus felülvizsgálata volt, az ENSZ közelmúltban elfogadott fenntartható fejlődési céljai (SDG-k) és az azokra épülő Agenda 2030 birtokában. Egyetértés rajzolódott ki az uniós fejlesztési támogatások hatékonyságának növelése tekintetében, melynek egyik eszköze a tagállami és az EU közös költségvetéséből megvalósított támogatási programok összehangolása az ún. közös programozás módszerével.

Kovács Ádám Zoltán a fentieken túl a magyar civilszervezetek és fejlesztési szereplők nagyobb bekapcsolását vetette fel az uniós támogatások végrehajtásába. A fenntarthatósági kérdésekhez kapcsolódóan felhívta a figyelmet a Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 elnevezésű rendezvényre(Budapest Water Summit 2016). A helyettes államtitkár amellett érvelt, hogy a migrációhoz kötődően nyújtott uniós fejlesztési támogatásokért cserébe fontos bizonyos kritériumok teljesítése a partnerállamok részéről.

Szó volt továbbá az EU új, globális kül- és biztonságpolitikai stratégiájának fejlesztési elemeiről, a vallettai migrációs konferencia utókövetéséről, az Isztambulban tartandó humanitárius csúcs és az Afganisztánt segítő októberi donorkonferencia előkészítéséről, illetve az afrikai, karibi és csendes-óceáni országokkal való uniós együttműködés jövőjéről.

Menü

Főoldal

Nemzetközi fejlesztési együttműködés

Nemzetközi humanitárius segítségnyújtás

Globális célok, Agenda2030

Éves beszámolók Magyarország nemzetközi fejlesztési és humanitárius segítségnyújtási tevékenységéről

Dokumentumtár

Navigáció