A nemzetközi fejlesztés a Déli nyitás konferencián

Publikálva: 2015. június 2.

A Déli nyitás kormányzati célkitűzés Magyarország nemzetközi fejlesztési együttműködésében is hangsúlyos. A nemzeti érdekeinkkel összhangban alakított, fejlődő országok támogatásával együtt járó NEFE kapcsolatok elősegítik az üzleti szféra képviselőinek egymásra találását is a partnerországokban. A magyar bilaterális NEFE-projektek előkészítik a hazai vállalatok részvételét a nemzetközi finanszírozású NEFE-programok végrehajtásában.

Az EU által finanszírozott fejlesztési programok különösen nagy lehetőséget kínálnak, ugyanakkor meg kell teremteni a magyar vállalatok számára a lehetőséget, hogy helyi ismeretekre tegyenek szert, s ezáltal kedvezőbb feltételek között indulhasson a nemzetközi pályázatokon. Az Európai Fejlesztési Alap például sok programot kínál, amelyek végrehajtásába a magyar vállalatok és intézmények is bekapcsolódhatnak. Ugyancsak fontos pénzügyi eszköz a Development Cooperation Instrument (DCI), melynek tematikus programjai a civil kapcsolatok kiszélesítésének is kedveznek.

Kovács Ádám Zoltán helyettes államtitkár a konferencián szólt arról, hogyan tudja segíteni a magyar gazdasági szereplők munkáját nemzetközi fejlesztés, és bemutatta azt a kézikönyvet, amelyet a Nemzetközi Fejlesztési Főosztály készített, s már a honlapján is megtalálható. A kézikönyv segítséget nyújt az érdeklődő pályázóknak, vállaltoknak és civileknek eligazodni az EU fejlesztési pénzügyi eszközei között és hasznos tanácsokkal látja el a leendő fejlesztőket.

A konferencián előadást tartó és felszólaló külföldi diplomaták üdvözölték a Déli nyitást és készségüket fejezték ki országaik nevében a kapcsolatok szélesítése iránt.

Menü

Főoldal

Nemzetközi fejlesztési együttműködés

Nemzetközi humanitárius segítségnyújtás

Globális célok, Agenda2030

Éves beszámolók Magyarország nemzetközi fejlesztési és humanitárius segítségnyújtási tevékenységéről

Dokumentumtár

Navigáció