A KKM által felajánlott víztisztító berendezés üzembe állt Peruban

Publikálva: 2017. október 18.

Megkezdte működését a Külgazdasági és Külügyminisztérium által felajánlott víztisztító berendezés, amely az ötezer fős Huarmaca teljes lakosságát ellátja ivóvízzel.

A víztisztító berendezést az országot sújtó, 2016 decemberében kezdődött természeti katasztrófát követően ajánlotta fel Peru számára a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Az ország infrastruktúrájában komoly károkat okozó, több hónapig tartó esőzések és áradások során utak, hidak semmisültek meg, és Peru ivóvízellátásában komoly nehézségek alakultak ki. Magyarország jelentős tapasztalatokkal rendelkezik az árvíz elleni küzdelemben, a víztisztításban és a szennyvízkezelésben, ezért a helyi szükségleteket felmérve egy naponta 200 m3, a nemzetközi szabványoknak megfelelő ivóvíz előállítására képes konténert ajánlott fel az ország megsegítésére.

Fotó: KKM

A berendezést a nemzetközileg elismert Hidrofilt Vízkezelést Tervező és Kivitelező Kft. gyártotta. A 2017. szeptember elején üzembe helyezett eszköz működése érdemi segítség az ország és a település számára, mivel a természeti csapásokat követően Huarmaca addig sem ivóvízminőségű vízellátása tovább romlott. A berendezés működtetésével kapcsolatos képzéseket a Hidrofilt Kft. szakemberei végzik el. A projekt a KKM által koordinált, a globális kihívásokra válaszokat kereső magyar nemzetközi fejlesztési együttműködés (NEFE) keretein belül került megvalósításra.

A Hidrofilt Kft. által készített víztisztító berendezés sikeres működése hozzájárulhat a két ország közötti vízipari kooperáció fokozásához is. A lehetséges együttműködések beazonosítására alkalmat biztosíthat a Külgazdasági és Külügyminisztérium által novemberben szervezett harmadik Magyarország–Latin-Amerika Fórum.

(KKM)

Menü

Főoldal

Nemzetközi fejlesztési együttműködés

Nemzetközi humanitárius segítségnyújtás

Globális célok, Agenda2030

Éves beszámolók Magyarország nemzetközi fejlesztési és humanitárius segítségnyújtási tevékenységéről

Dokumentumtár

Navigáció