Megerősített együttműködés keretében roma ösztöndíjprogram indul Macedóniában

Publikálva: 2016. november 15.

Kovács Ádám Zoltán nemzetközi együttműködésért felelős helyettes államtitkár 2016. november 7-9. között Macedóniába látogatott, ahol a nemzetközi fejlesztési együttműködés keretein belül a Külgazdasági és Külügyminisztérium nevében támogatási szerződést írt alá Kočani város önkormányzatával, egy 2017 májusáig tartó roma ösztöndíjas és felzárkóztatási projekt támogatására.

Emellett látogatást tett a Medzitlija határátkelőnél szolgáló magyar rendőri egységnél, valamint tárgyalásokat folytatott a macedón Külügyminisztériumban Igor Dzunev multilaterális ügyekért felelős főigazgatóval és Hilda Kolevska gazdaságdiplomáciáért felelős főigazgatóval.

„A nyugat-balkáni régió a magyar NEFE számára kiemelt terület, ezen belül Macedónia kiemelt partnerországunk, így az ehhez hasonló projektek elindítása prioritásaink között szerepel” – mondta Kovács Ádám Zoltán Kočani-ban, ahol  930.000 Ft értékben indít a magyar kormányzat pilot projektként egy ösztöndíjas programot az elkövetkezendő 6 hónapban. A projekt közvetlen célja roma fiatalok munkához jutásának támogatása, melynek révén öt fő munkatapasztalatot szerezhet az önkormányzati, igazgatási munkában. A civil társadalom, esélyegyenlőség, jó kormányzás, intézményi kapacitásépítés szektorokat érintő kezdeményezés távlati célja pedig a roma felzárkóztatás elősegítése Kočani városában.

A helyettes államtitkár ellátogatott Medzitlija határátkelőhöz, ahol találkozott az ott szolgálatot teljesítő magyar, valamint a velük együttműködésben dolgozó macedón rendőrökkel. A határ ellenőrzéséhez a migrációs válság kapcsán hazánk a macedón belügyminiszter kérésére, a magyar kormány döntése értelmében 2016. szeptember 1. és december 31. között folyamatosan, havi váltásban biztosít Macedónia számára magyar  kontingenseket. A rendőrparancsnokok beszámoltak tapasztalataikról, a sikeres együttműködésről, macedón részről pedig megköszönték a magyar rendőri segítséget, valamint kiemelten hangsúlyozták a kontingens jelenlétének fontosságát.

Kovács Ádám Zoltán az Igor Dzunevvel folytatott megbeszélés során hangsúlyozta a két ország közötti kiváló együttműködést, a multilaterális fórumokon is. Dzunev gratulált Magyarország Emberi Jogi Tanácsban (EJT) elnyert tagságához, valamint értékelte hazánk elkötelezettségét Macedónia EU- és NATO-tagságának támogatása mellett. A tárgyalópartnerek beazonosították a migrációs válság kapcsán felmerülő közös érdekeket.

Hilda Kolevska gazdaságdiplomáciért felelős főigazgató asszonnyal elsősorban a nemzetközi fejlesztési együttműködéssel (NEFE) kapcsolatos tapasztalatok lehetséges átadásáról tárgyalt a helyettes államtitkár. Megerősítette: tekintettel arra, hogy hazánk fiatal donor, így a szakpolitika intézményi és jogi kereteinek kialakításában még frissek a tapasztalataink, ezeket pedig szívesen bocsájtjuk szakértői együttműködés keretében is macedón partnereink részére. Igazgató asszony megköszönte mind a  NEFE, mind a humanitárius segítségnyújtás terén elmúlt években nyújtott támogatást, és hangsúlyozta azt a macedón igényt, hogy a jövőben is együttműködjenek hazánkkal ezen a téren.

Látogatása során Kovács Ádám Zoltán a Szkopjei Nagykövetség szervezésében megrendezett, „Freedom and Love” elnevezésű, 1956-os filmfesztivált is megnyitotta a macedón fővárosban.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)

Menü

Főoldal

Nemzetközi fejlesztési együttműködés

Nemzetközi humanitárius segítségnyújtás

Globális célok, Agenda2030

Éves beszámolók Magyarország nemzetközi fejlesztési és humanitárius segítségnyújtási tevékenységéről

Dokumentumtár

Navigáció