2015. évi €5000 fődíjazású Lorenzo Natali-médiadíj

Publikálva: 2015. június 11.

A fejlesztés európai évével szorosan együtt működve kerül idén megrendezésre a Lorenzo Natali-médiadíj, mivel témája egybevág a 2015-ös tematikus év üzenetével.

Az 5000 eurós fődíjazású pályázat mottója: „Jövőnk a jelenben íródik”, így kiváló lehetőség a nemzetközi fejlesztési témákkal és a szegénység felszámolásával foglalkozó hivatásos és szabadúszó újságírók számára. Idén első alkalommal vehetnek részt szabadúszó újságírók is a pályázatban, így többek között bloggerek is.

Ha amatőr vagy hivatásos újságíróként felkeltette érdeklődését a Lorenzo Natali-médiadíj, itt jelentkezhet 2015. augusztus 31-ig: http://lorenzonataliprize.eu/login.php. A pályázatra bármilyen cikkel, riporttal lehet nevezni, amely 2014. szeptember 1-je és 2015. augusztus 31-e között került publikálásra. A jelentkezés részletes feltételeiről bővebben itt található információ: https://ec.europa.eu/europeaid/lnp/rules_en.

Az Európai Bizottság által meghirdetett Lorenzo Natali-médiadíjról alább olvasható a Bizottság hivatalos sajtóközleménye:

Az Európai Bizottság meghirdeti a 2015. évi Lorenzo Natali-médiadíjat

Brüsszel, 2015. május 4.

A mai napon az Európai Bizottság meghirdette a 2015. évi Lorenzo Natali-médiadíjat, amellyel kimagasló, a fejlesztés témájával, és ezen belül a szegénység felszámolásával foglalkozó újságírói alkotásokat részesítenek elismerésben.

Neven Mimica, a nemzetközi együttműködésért és a fejlesztésért felelős európai biztos a következőket nyilatkozta: „ A fejlesztés európai évének célja, hogy tájékoztassa az uniós polgárokat a fejlesztési együttműködésekről azon eredmények előtérbe helyezése révén, amelyeket Európai Unió, mint legjelentősebb donor világszerte, a tagállamokkal közösen elért. Ezért nagy örömömre szolgál, hogy meghirdethetem a Lorenzo Natali-médiadíjat, amellyel azokat a kiemelkedően tehetséges hivatásos és amatőr újságírókat ismerjük el, akik munkájuk során a fejlesztési témákra fókuszálnak és kiveszik részüket a szegénység elleni küzdelemben.”

Az idei Lorenzo Natali-médiadíj mottója: „Jövőnk a jelenben íródik”. A pályázatot, amelynek kiírását csupán egy nappal a sajtószabadság világnapját követően tettek közzé, úgy időzítették, hogy egybeessen a 2015-re meghirdetett fejlesztés európai évével. A fejlesztési témákkal foglalkozó hivatásos és amatőr újságírók most páratlan lehetőséget kapnak arra, hogy közszemlére tegyék a világszerte megfigyelhető szegénység felszámolása iránti elkötelezettségüket, és ezáltal arra ösztönözzék az embereket, hogy saját környezetükben javítani próbáljanak mások életén.

Ez az első alkalom, hogy a díjat az amatőr újságírók számára alkotott külön kategóriában, többek között bloggerek számára is meghirdetik. Az arab tavasz idején ugyanis egyértelművé vált, hogy a polgárok számára az amatőr újságírás teszi lehetővé a közvélemény és a politikai események alakításában való részvételt.

A világ számos részén a sajtószabadság veszélyben van, és az újságírókat támadás fenyegeti. Az Unió kiáll a sajtószabadság mellett, továbbá elismeri, hogy az újságírók az igazságtalanság és szenvedés bemutatásával jelentős szerepet vállalnak a változás kikényszerítésében.

A Lorenzo Natali-médiadíjjal a következő öt térség egy-egy amatőr és hivatásos újságíróját jutalmazzák: Európa, Afrika, a Közel-Kelet és az arab világ, Latin-Amerika és a karibi térség, valamint Ázsia és a Csendes-óceán térsége. A nyertesek a díj mellett fejenként 5 000 euró készpénzjutalomban részesülnek.

A független zsűri további 5 000 euróval járó fődíjának nyertesét a térségi díjazottak közül választják ki. A nyertesek kihirdetésére és a díjak átadására a 2015 decemberében, Brüsszelben megrendezésre kerülő díjátadó ünnepségen kerül majd sor.

 

Háttér-információk

Az 1992-ben alapított díjjal az Európai Bizottság Lorenzo Natali emléke előtt tiszteleg: a korábbi fejlesztési biztos határozottan kiállt a véleménynyilvánítás szabadsága, a demokrácia, az emberi jogok és a fejlődés előmozdítása mellett. A díj egyedülálló lehetőséget jelent arra, hogy rávilágítsunk: a kiemelkedő történetek képesek megrengetni a világot.

A hivatásos és amatőr újságírók (internetes újságírók, a nyomtatott sajtó, a rádió vagy a televízió munkatársai, valamint bloggerek) 2015. augusztus 31-ig nyújthatják be pályaműveiket.

 

További információk:

A Lorenzo Natali-médiadíj weboldala:

http://ec.europa.eu/europeaid/lnp

A fejlesztés európai éve:

https://europa.eu/eyd2015/hu

Menü

Főoldal

Nemzetközi fejlesztési együttműködés

Nemzetközi humanitárius segítségnyújtás

Globális célok, Agenda2030

Éves beszámolók Magyarország nemzetközi fejlesztési és humanitárius segítségnyújtási tevékenységéről

Dokumentumtár

Navigáció