Magyarország összesen 200 millió forint (kb. 500 ezer USD) értékű támogatásról döntött 2014-ben, hogy támogassa a Kárpátalján megvalósuló intézményfejlesztési projekteket. A 200 millió forintos keretösszegből 155 millió forint értékben a Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskola és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola fogja koordinálni a felújításokat, a fennmaradó összegből pedig lehetőség nyílik a kárpátaljai történelmi egyházak megsegítésére, illetve a külképviseletek által koordinált ukrajnai fejlesztésekre is.

A 2015. június 12-én megkötött támogatási szerződés immár a harmadik a kárpátaljai Keleti Partnerségi megállapodások sorában, melyet a Külgazdasági és Külügyminisztérium képviseletében Kovács Ádám Zoltán nemzetközi együttműködésért felelős helyettes államtitkár a kárpátaljai magyar közösség két fontos szervezetének vezetőjével, Brenzovics Lászlóval, a Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskola elnökével és Vass Ilonával, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnökével kötött meg.

A Keleti Partnerség program keretein belül eddig több mint 100 közintézmény újult meg Kárpátalján, köztük számos iskola, egészségügyi és egyéb, a helyi közösség érdekeit alapjaiban támogató intézmény is. Mivel a rekonstrukciós munkálatok energiahatékonysági szempontokat figyelembe vételével történtek, így az épületek fenntartásához és működéséhez szükséges, rezsi célú kiadások nagymértékben csökkentek. A mostani megállapodás is számos intézmény megújulását lehetővé teszi, köztük a Kárpátaljai Megyei Állami Levéltár Beregszászi Részlegének, valamint az Ungvári Nemzeti Egyetem könyvtárának korszerűsítését is.