„Rég várt sikernek könyvelhetjük el, hogy aláírhattuk a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Főiskola és a Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskoláért Jótékonysági Alapítványa közötti támogatási szerződést, ezzel újabb lépést téve a kárpátaljai magyarság fennmaradása érdekében.” – mondta Kovács Ádám Zoltán nemzetközi együttműködésért felelős helyettes államtitkár 2015. június 11-12-i kárpátaljai látogatása során.

A helyettes államtitkár a Keleti Partnerségi Program keretében megvalósított fejlesztések okán tett látogatást, amely 2012. óta oktatási, kulturális és egészségügyi intézmények energiahatékonysági célú felújítására és fejlesztésére, valamint a helyi civil közösségek megerősítésére szolgál.

Kovács Ádám Zoltán Ungváron találkozott az UNE Magyar Tannyelvű Humán és Természettudományi Karának ösztöndíjprogramjában részt vevő tanárokkal is. Spenik Sándor, a kar dékánja köszönetét fejezte ki a KKM-nek az oktatók számára nyújtott  magyar kormányzati segítségért.

A helyettes államtitkár felkereste a kárpátaljai történelmi egyházak vezetőit is, akikkel az előkészítés alatt álló támogatási szerződésekről tárgyaltak. Kovács Ádám Zoltán elmondta, hogy a KKM Kárpátalján kifejtett ez irányú tevékenysége méltóképpen hozzájárul a nemzetközi fejlesztési szakpolitika nemzetpolitikai célokkal összhangban való megvalósulásához.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)