Projektjeink 2014-2017

2017

Srí Lanka

Srí Lanka-i humanitárius gyorssegély
A májusi erős esőzések nyomán kialakult áradások és földcsuszamlások Srí Lanka nyugati és déli tartományaiban csaknem 650 ezer főt érintettek. 203 ember életét vesztette, több mint 73 ezren kényszerültek lakóhelyük elhagyására, és csaknem 10 ezer ház sérült meg vagy omlott össze. A Katasztrófavédelmi Minisztérium a nemzetközi közösséghez intézett segélykérése nyomán Magyarország 1,5 millió forint gyorssegélyt utalt át a minisztérium által nyitott bankszámlára a segítségnyújtási és újjáépítési feladatok megsegítése érdekében.

Jordánia

Za’atari menekülttábor
A Visegrádi Négyek közös döntése alapján Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország 20-20 ezer euró értékben támogatta a jordániai Za’atariban található, szír menekülteket befogadó tábor Peace Oasis ifjúsági központját, ahol a Lutheránus Világszervezet (LWF) mentálhigiénés foglalkozásokat és szakképzéseket szervez. A magyar támogatást az LWF számítógépek és varrógépek beszerzésére fordítja, melyek segítségével a munkavállalást elősegítő képzéseket szerveznek, amivel nemcsak a menekülthelyzet utáni jobb megélhetést és a családok önfenntartását segítik elő, hanem a menekülttáborban töltött idő során csökkentik a kilátástalanság érzését és alternatívát nyújtanak a fiataloknak a radikalizálódással szemben.

Afrika

Az ENSZ Világélelmezési Programjának nyújtott támogatás
Márciusban az ENSZ olyan, az utóbbi évtizedekben nem tapasztalt mértékű éhínségre hívta fel a nemzetközi donorközösség figyelmét, amely a nemzetközi szervezet akkori becslései szerint az év végéig 20 millió embert fenyegetett Nigéria észak-keleti részén, Dél-Szudánban, Szomáliában és Jemenben, továbbá azt jelentette, hogy 1,4 millió gyerek közvetlen életveszélyben van. A 2016-os aszályos időszak következtében jelentősen megnőtt élelmiszerhiány okán a fentieken túl Kenyában 2,6 millióan szorultak élelmiszersegélyre. Az élelmiszerválságot tartósan mélyítik a fegyveres konfliktusok, továbbá az elhúzódó menekültválság is. Magyarország 1 millió eurónak megfelelő összegű önkéntes hozzájárulással támogatta az ENSZ Világélelmezési Programjának (World Food Programme - WFP) jemeni, nigériai, dél-szudáni, szomáliai és kenyai munkáját.

Peru

Perunak felajánlott víztisztító berendezés
Magyarország a helyi szükségleteket felmérve egy víztisztító berendezést ajánlott fel Perunak a 2016 decemberében kezdődött, több hónapig tartó esőzések és áradások rombolását követően. A katasztrófában számos út és híd megsemmisült, és komoly nehézségek alakultak ki Peru ivóvízellátásában. A Hidrofilt Kft. által gyártott, naponta 200 m3, nemzetközi szabványoknak megfelelő ivóvíz előállítására képes konténert szeptember elején helyezték üzembe; az ötezer fős Huarmaca település teljes lakosságát ellátja ivóvízzel. Az üzemeltetéssel kapcsolatos képzéseket a Hidrofilt szakemberei végzik el. A projekt a KKM által koordinált, a globális kihívásokra válaszokat kereső magyar nemzetközi fejlesztési együttműködés (NEFE) keretein belül került megvalósításra.

2016

Törökország

Mobil víztisztító berendezés a Yayladaği menekülttábornak
Magyarország a Fővárosi Vízművek Zrt. és a török Katasztrófa- és Vészhelyzetkezelési Elnökség megállapodása (2015) alapján ajánlotta fel a Yayladaği menekülttábornak a mobil víztisztító berendezést, amely július 1. – november 30. között összesen 121.500 liter tiszta ivóvízzel látta el a tábort, és ezzel nagymértékben hozzájárult az ott élők életkörülményeinek javításához. A mobil víztisztító konténer üzemeltetésére a Fővárosi Vízművek Zrt. helyi – török és szír – személyzetet tanított be, akik azóta önállóan, a Vízművek távfelügyelete mellett működtetik tovább a berendezést. A cég ezen felül szerviz-hátteret biztosít, továbbá elvégzi a szükséges időszakos karbantartási feladatokat.

Macedónia

Segélyszállítmány küldése Szkopjéba 
A Macedónia fővárosára és külvárosaira augusztusban lecsapott vihar jelentős áradásokat okozott. A Külgazdasági és Külügyminisztérium a vihart követően két héten belül útnak indította segélyszállítmányát a komoly károkat szenvedett Gazi Baba szkopjei kerület lakossága részére. A tartós élelmiszerből és fertőtlenítőszerből álló szállítmány egyúttal a helyszínre juttatta Budapest XX. Kerület Önkormányzatának élelmiszer-adományát is.

2015

Szerbia

Árvíz utáni rehabilitáció Szerbiában
A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet által végrehajtott projekt keretében 2015 januárja és 2016 márciusa között 44 megrongálódott családi házat sikerült helyrehozni az árvíz sújtotta Obrenovac és Lazarevac településeken. Kivétel nélkül olyan, nehéz szociális helyzetben lévő károsult családok részesültek támogatásban, akik az áradást követően nem tudták újra lakhatóvá tenni otthonukat. Ezen felül műszaki berendezést kapott az árvíz által sújtott loznicai kórház.
A projekt nemzetközi humanitárius segítségnyújtási támogatásban részesült.

Albánia

Árvízi segítségnyújtás Albániának
Az év első két hónapjában lehullott nagy mennyiségű csapadék váratlan árvizet és jelentős károkat okozott Dél-Albániában. A Külgazdasági és Külügyminisztérium felkérésére a Fővárosi Vízművek Zrt. és a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága révén megvalósított projekt 2 hetes időtartama alatt a magyar szakemberek által üzemeltetett víztisztító és zacskózó berendezések csaknem 100.000 liter tiszta ivóvizet szolgáltattak a helyi lakosságnak.

Bosznia-Hercegovina

Árvíz utáni rehabilitáció Bosznia-Hercegovinában
A Külgazdasági és Külügyminisztérium a 2015-2016. közötti megvalósítási időszakra támogatást biztosított a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet „Árvíz utáni rehabilitáció Bosznia-Hercegovinában” elnevezésű projektjére, amelynek célja a Szarajevó Novi Grad városrészben található Lepenica patak mederszabályozása-, illetve tereprendezés volt.

Egyiptom

Rehabilitációs támogatás egyiptomi kopt keresztények számára
Az Iszlám Állam terrorszervezet 2015 elején brutális kegyetlenséggel végzett ki egyiptomi kopt keresztényeket Tripoli körzetében. A Külgazdasági és Külügyminisztérium az elhunytak családtagjainak szükségletei felmérését követően egy-egy magyar szarvasmarhát adományozott a 20 kopt családnak, amelyből az érintettek megtehetik az első lépéseket jövőbeni megélhetésük biztosítása felé.

Sierra Leone

Ebola-járvány utáni rehabilitációs projekt Sierra Leonéban
A 2014-es humanitárius válság utáni helyreállítást támogatva a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatta a „Post-Ebola konszolidáció – élelmiszersegély a Sierra Leone-i fogyatékos közösség számára” elnevezésű, az ebola-járvány gazdasági és társadalmi következményei által különösen sújtott fogyatékos közösség terheit csökkenteni kívánó rehabilitációs projektet. 2015 októbere és novembere között az Artemisszió Alapítvány helyi partnerein keresztül segítette a fővárosban élő fogyatékos emberek által vezetett közösségeket tiszta ivóvízzel, élelemmel, valamint hozzájárult a beiskoláztatás költségeihez. A projekt 3. 972 349 forint humanitárius segélyezés alapján valósult meg.

2014

Szerbia

Árvízi segítségnyújtás és károsultak támogatása Szerbiában
A tavaszi áradást követően csaknem félmillió ember kényszerült elhagyni az otthonát, a helyi vízhálózat megrongálódott, erősen szennyezett lett. A Fővárosi Vízművek több mint 300.000 liter vízzel látta el a lakosságot. A Külgazdasági és Külügyminisztérium a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, valamint a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet megvalósításában humanitárius segítségnyújtás keretében segített az árvíz utáni károk helyreállításában.
 
Bosznia-Hercegovina

Bosznia-Hercegovinai árvízkárosultak támogatása
A Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatta a „Bosznia-Hercegovinai árvízkárosultak támogatása” elnevezésű projektet, amelynek keretében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat – a svájci Caritas-szal partneri együttműködésben – 26 család lakóingatlanának árvíz utáni helyreállítását és újra-berendezését valósította meg az elázott falak kiszárításával, a tönkrement bútorok és háztartási gépek pótlásával.

Gáza

Gyógyszersegély eljuttatása Gázába
A 2014 nyarán lezajlott gázai konfliktust követően megtartott kairói donorkonferencián hazánk vállalta a Magyar Püspöki Konferencia által felajánlott gyógyszerszállítmány Gázába való eljuttatását.

Szíria

Szíriai menekültek támogatása
A táborokon kívül élő szíriai és iraki keresztény menekültek megsegítésével összefüggő humanitárius tevékenységgel kapcsolatos projekt keretében Magyarország Ankarai Nagykövetsége élelmiszert és higiéniai eszközöket adott át a Mardin tartományban lévő Midyati Szír Kulturális Társaságnak az általuk működtetett közkonyha és élelmiszerraktár megsegítésére.

Sierra Leone

Ebola-járvány - élelmiszersegély Sierra Leonénak
Magyarország civilszervezetekkel együttműködésben pénzbeli és természetbeni humanitárius segítségnyújtásban részesítette az ebola vírussal sújtott területeket. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szükségleteit tartalmazó lista alapján nyújtott magyar felajánlás Libériában és Sierra Leonéban került felhasználásra. A helyszínre juttatás költségeit több mint 2900 euró értékben a Külgazdasági és Külügyminisztérium fedezte humanitárius keretének terhére. A tárca a WHO ebolával kapcsolatos útitervét 50 ezer euróval közvetlenül is támogatta.

Menü

Főoldal

Nemzetközi fejlesztési együttműködés

Nemzetközi humanitárius segítségnyújtás

POST- 2015

Tények, számok, adatok

Dokumentumtár

Navigáció