Projektjeink

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közreműködésével 2014-2017 között megvalósult projektek listája:

2018

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közbenjárásával a laoszi Attapeu tartományba víztisztító berendezést szállított

Feltöltve: 2018.08.08.

A 2018. július 23-i attapeui gátszakadás következtében kialakult, számos emberéletet követelő laoszi katasztrófa nyomán mintegy 7000 ember vált otthontalanná. A Körös Consult Kft.-vel együttműködve, magyar humanitárius segítségnyújtás keretében került átszállításra a katasztrófa-sújtotta területre az a nagyteljesítményű mobil víztisztító berendezés, amelyet a cég még 2018. tavaszán telepített a laoszi fővárosba a Külgazdasági és Külügyminisztérium társfinanszírozásával. Azzal, hogy a berendezés működése megindult a katasztrófa helyszínén, az igényeknek megfelelően napi 5-6000 liter tiszta ivóvíz állítható elő. Ezzel naponta mintegy 3000 fő számára biztosítható az egészséges ivóvízhez való hozzáférés alapvető szükséglete.

A kárpátaljai lakosság ivóvíz-ellátásával kapcsolatos válsághelyzet kezelése

Feltöltve: 2018.08.08.

Henagyij Moszkál, Kárpátalja kormányzója 2018. július 17-én azonnali segítségkéréssel fordult hazánkhoz a lakossági ivóvíz-ellátással kapcsolatos krízishelyzet kialakulása miatt. A kormányzó jelzése szerint a „DnyiproAzot” vegyipari nagyüzem leállása miatt veszélybe került Kárpátalja biztonságos ivóvíz-ellátása, mivel a vállalat a víztisztításban alkalmazott folyékony klór kizárólagos helyi gyártója. Bár az üzem újraindította a klórgyártást, a térségben kialakult válsághelyzet kezelésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium humanitárius segítségnyújtás formájában nagy mennyiségű klór kiszállításáról döntött, mely 2018. július 25-én meg is érkezett Ungvárra. Utóbbinak köszönhetően a térségben biztosítottá vált a lakosság ivóvízzel történő ellátása. Magyarország már korábban is nyújtott hasonló azonnali segítséget Kárpátaljának, a vesebetegek gyógyszerellátása valamint a kanyaró elleni vakcinák biztosításának esetében.

2017

Srí Lanka-i humanitárius gyorssegély

Feltöltve: 2018.08.08.

A májusi erős esőzések nyomán kialakult áradások és földcsuszamlások Srí Lanka nyugati és déli tartományaiban csaknem 650 ezer főt érintettek. 203 ember életét vesztette, több mint 73 ezren kényszerültek lakóhelyük elhagyására, és csaknem 10 ezer ház sérült meg vagy omlott össze. A Katasztrófavédelmi Minisztérium a nemzetközi közösséghez intézett segélykérése nyomán Magyarország 1,5 millió forint gyorssegélyt utalt át a minisztérium által nyitott bankszámlára a segítségnyújtási és újjáépítési feladatok megsegítése érdekében.

Sürgősségi segély Sierra Leone részére

Feltöltve: 2018.08.09.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a Sierra Leone-i fél hivatalos megkeresésére pénzügyi adományt nyújtott az augusztusi esőzések miatt kialakult földcsuszamlások utáni helyreállítási munkálatok elindításához.

Za’atari menekülttábor – Jordánia

Feltöltve: 2018.08.08.

A V4 közös döntése alapján Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország 20-20 ezer euró értékben támogatta a jordániai Za’atariban található, szír menekülteket befogadó tábor Peace Oasis ifjúsági központját, ahol a Lutheránus Világszervezet (LWF) mentálhigiénés foglalkozásokat és szakképzéseket szervez. A magyar támogatást az LWF számítógépek és varrógépek beszerzésére fordítja, melyek segítségével a munkavállalást elősegítő képzéseket szerveznek, amivel nemcsak a menekülthelyzet utáni jobb megélhetést és a családok önfenntartását segítik elő, hanem a menekülttáborban töltött idő során csökkentik a kilátástalanság érzését és alternatívát nyújtanak a fiataloknak a radikalizálódással szemben.

Az ENSZ Világélelmezési Programjának nyújtott támogatás Afrika részére

Feltöltve: 2018.08.08.

2017 márciusában az ENSZ az utóbbi évtizedekben nem tapasztalt mértékű éhínségre hívta fel a nemzetközi donorközösség figyelmét. A 2016-os aszályos időszak következtében jelentősen megnőtt élelmiszerhiány miatt egyedül Kenyában 2,6 millióan szorultak élelmiszersegélyre. A válságot tovább mélyítik a régióban zajló fegyveres konfliktusok, továbbá az elhúzódó menekülthelyzetek is. Magyarország 1 millió eurónak megfelelő összegű önkéntes hozzájárulással támogatta az ENSZ Világélelmezési Programjának (World Food Programme - WFP) jemeni, nigériai, dél-szudáni, szomáliai és kenyai munkáját.

Gyógyszeradomány a Venezuelai Bolivári Köztársaság lakossága számára

Feltöltve: 2018.08.09

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a Centro Cultural y Social Venezolano Húngaro, Casa Húngara szervezet közreműködésével és a kialakult humanitárius válsághelyzetre tekintettel gyógyszeradományt juttatott el a Venezuelai Bolivári Köztársaság lakossága számára.

2016

Segélyszállítmány küldése Szkopjéba

Feltöltve: 2018.08.08.

A Macedónia fővárosára és külvárosaira augusztusban lecsapott vihar jelentős áradásokat okozott. A Külgazdasági és Külügyminisztérium a vihart követően két héten belül útnak indította segélyszállítmányát a komoly károkat szenvedett Gazi Baba szkopjei kerület lakossága részére. A tartós élelmiszerből és fertőtlenítőszerből álló szállítmány egyúttal a helyszínre juttatta Budapest XX. Kerület Önkormányzatának élelmiszer-adományát is.

2015

Árvízi segítségnyújtás Albániában

Feltöltve: 2018.08.08.

Az év első két hónapjában lehullott nagy mennyiségű csapadék váratlan árvizet és jelentős károkat okozott Dél-Albániában. A Külgazdasági és Külügyminisztérium felkérésére a Fővárosi Vízművek Zrt. és a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága révén megvalósított projekt 2 hetes időtartama alatt a magyar szakemberek által üzemeltetett víztisztító és zacskózó berendezések csaknem 100.000 liter tiszta ivóvizet szolgáltattak a helyi lakosságnak.

Rehabilitációs támogatás egyiptomi kopt keresztények számára

Feltöltve: 2018.08.08.

Az Iszlám Állam terrorszervezet 2015 elején brutális kegyetlenséggel végzett ki egyiptomi kopt keresztényeket Tripoli körzetében. A Külgazdasági és Külügyminisztérium az elhunytak családtagjainak szükségletei felmérését követően egy-egy magyar szarvasmarhát adományozott a 20 kopt családnak, amelyből az érintettek megtehetik az első lépéseket jövőbeni megélhetésük biztosítása felé.

Ebola-járvány utáni rehabilitációs projekt Sierra Leonéban

Feltöltve: 2018.08.08.

A 2014-es humanitárius válság utáni helyreállítást segítve a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatta a „Post-Ebola konszolidáció – élelmiszersegély a Sierra Leone-i fogyatékos közösség számára” elnevezésű, az ebola-járvány gazdasági és társadalmi következményei által különösen sújtott fogyatékos közösség terheit csökkenteni kívánó rehabilitációs projektet. 2015 októbere és novembere között az Artemisszió Alapítvány helyi partnerein keresztül segítette a fővárosban élő fogyatékos emberek által vezetett közösségeket tiszta ivóvízzel, élelemmel, valamint hozzájárult a beiskoláztatás költségeihez.

2014

Szerbiai és boszniai árvíz sújtotta lakosság megsegítése

Feltöltve: 2018.08.08.

A 2014. évi szerbiai és bosznia-hercegovinai árvizek okozta károk rendbehozatalára a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet közreműködésével megvalósított projekthez a Külgazdasági és Külügyminisztérium pénzügyi támogatást biztosított. A projekt több elemből állt: 1. Szerbiai árvízkárosultak támogatása élelmiszerrel és tisztítószerrel, 2. Boszniai árvízkárosultak támogatása ágyneművel, illetve építőanyaggal és ingósággal.

Árvízi segítségnyújtás és károsultak támogatása Szerbiában

Feltöltve: 2018.08.08.

A tavaszi áradást követően csaknem félmillió ember kényszerült elhagyni az otthonát, a helyi vízhálózat megrongálódott, erősen szennyezett lett. A Fővárosi Vízművek Zrt. több mint 300.000 liter vízzel látta el a lakosságot. A Külgazdasági és Külügyminisztérium a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, valamint a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet megvalósításában humanitárius segítségnyújtás keretében segített az árvíz utáni károk helyreállításában.

Bosznia-Hercegovinai árvízkárosultak támogatása

Feltöltve: 2018.08.08.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatta a „Bosznia-Hercegovinai árvízkárosultak támogatása” elnevezésű projektet, amelynek keretében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat – a svájci Caritas-szal partneri együttműködésben – 26 család lakóingatlanának árvíz utáni helyreállítását és újra-berendezését valósította meg az elázott falak kiszárításával, a tönkrement bútorok és háztartási gépek pótlásával.

Szíriai menekültek támogatása

Feltöltve: 2018.08.08.

A táborokon kívül élő szíriai és iraki keresztény menekültek megsegítésével összefüggő humanitárius tevékenységgel kapcsolatos projekt keretében Magyarország Ankarai Nagykövetsége élelmiszert és higiéniai eszközöket adott át a Mardin tartományban lévő Midyati Szír Kulturális Társaságnak az általuk működtetett közkonyha és élelmiszerraktár megsegítésére.

Ebola-járvány - élelmiszersegély Sierra Leonénak

Feltöltve: 2018.08.08.

Magyarország civilszervezetekkel együttműködésben pénzbeli és természetbeni humanitárius segítségnyújtásban részesítette az ebola-vírussal sújtott területeket. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szükségleteit tartalmazó lista alapján nyújtott magyar felajánlás Libériában és Sierra Leonéban került felhasználásra. A helyszínre juttatás költségeit több mint 2900 euró értékben a Külgazdasági és Külügyminisztérium fedezte humanitárius keretének terhére. A tárca a WHO ebolával kapcsolatos útitervét 50 ezer euróval közvetlenül is támogatta.

Azonnali segítségnyújtás a kijevi összecsapások áldozatainak

Feltöltve: 2018.08.09.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával és a Magyar Ökomenikus Segélyszervezet közreműködésével helyi beszerzést követően adták át a kijevi Szent Mihály-székesegyházban működő kórház és egészségügyi központ, valamint a sebesülteket ápoló többi kórház és elsősegélynyújtó helyek részére az orvosi felszereléseket (orvosi és sebészeti eszközök).

Rehabilitáció és humanitárius segítségnyújtás – Ukrajna

Feltöltve: 2018.08.09.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával és a Magyar Ökomenikus Segélyszervezet közreműködésével megvalósult projekt célja a februári-márciusi ukrajnai eseményekkel kapcsolatban az összecsapások áldozatainak családtagjai, illetve a rendkívüli feladatokat ellátó orvosok és ápolók közül a poszt-traumatikus stressz szindrómában szenvedők magyarországi rehabilitációjának előkészítése és lebonyolítása, valamint tárgyi eszközök biztosítása volt a belső menekültek részére (IDP).

Menü

Főoldal

Nemzetközi fejlesztési együttműködés

Nemzetközi humanitárius segítségnyújtás

Globális célok, Agenda2030

Éves beszámolók Magyarország nemzetközi fejlesztési és humanitárius segítségnyújtási tevékenységéről

Dokumentumtár

Navigáció