A régió előtt álló kihívásokról tart előadást Szijjártó Péter Dubrovnikban

2015. július 16. 8:18

A régió előtt álló legfontosabb kihívásokról tart előadást Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a csütörtök este kezdődő, Croatia Forum elnevezésű nemzetközi kül- és biztonságpolitikai tanácskozáson Dubrovnikban.

 Az MTI-t tájékoztatva a miniszter kiemelte:  a fórum keretében tartják a Déli Gázfolyósóban érdekelt országok miniszteri találkozóját. Ezen határozottan fogja képviselni azt az álláspontot, amely szerint  „nem fogadható el, hogy sem Horvátország, sem Románia nem végezte még el a gázvezetékrendszerek összeköttetésének a kétirányúsítását, és hogy a térségnek igenis szüksége van az interkonnektorok mellett egy stratégiai gázvezetékre is”.

Szijjártó Péter csütörtökön és pénteken kétoldalú tárgyalásokat folytat  Kolinda Grabar-Kitarovicsal, a Horvát Köztársaság elnökével, Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkárral, Amos Hochsteinnel, az amerikai külügyminisztérium energiaügyi  főmegbízottjával, valamint  Maros Sefcoviccsal, az Európai Bizottság energiaunióért felelős szlovák alelnökével. A tárcavezető három külügyminiszter társával is külön tanácskozik majd: Rui Machete portugál, Hashim Thaci koszovói és Daniel Mitov bolgár külügyminiszterekkel.

Az előző évektől eltérően az idei tanácskozáson nemcsak a nyugat-balkáni térség stabilitásának és integrációs törekvéseinek kérdéseire összpontosítanak a résztvevők, hanem a globális fejlődésre és a nemzetközi fejlesztéspolitikára is.

A fórumra először  érkeznek résztvevők az afrikai kontinensről is. A Croatia Forum nemzetközi konferenciát először 2006-ban rendezték meg állam- és kormányfők részvételével. A házigazda Horvátország akkor kezdte meg csatlakozási tárgyalásait az Európai Unióval, amelynek 2013 júliusa óta tagja.

(MTI)