A Fejlesztés Európai Éve keretében a Külgazdasági és Külügyminisztérium a Visegrádi Négyekkel együttműködve országos fotópályázatot írt ki. A díjak ünnepélyes átadására, a díjazott alkotásokból készült kiállítás bemutatójára január 29-én, pénteken 10:00-ai kezdettel kerül sor a Külügyi és Külgazdasági Intézetben.

A több mint kétszáz beérkezett pályázati anyag közül a szakmai zsűri értékelése alapján 10 díjat ad át Dr. Mikola István államtitkár úr és Dr. Dancs Ferenc főosztályvezető úr.
A díjak átadása után Náray Balázs moderálásával „Más Terepen – Más Szemmel” címmel beszélget:

Hajdú D. András
A többszörös Magyar Sajtófotó Pályázat-díjas és többek között a nemzetközi Pictures of the Year pályázat első díját is elnyerő szabadúszó fotográfus. A Kongói Demokratikus Köztársaságban készített fotóriportot dr. Hárdi Richárd szemorvos tevékenységéről. Célja nem csak az, hogy az adott történetből jó képanyag legyen, hanem az is, hogy azzal ráirányítsa a figyelmet a dolgok lényegére a jó ügy érdekében.

Iskander Diana
Édesapja részéről szudáni-egyiptomi származású fiatal hölgy. Szakdolgozatát az interkulturális tanulás fontosságáról írta. Gyerekkorától fogva rendszeresen töltött hosszabb időt Kartúmban elő közeli családjánál. Származására, mint adottságra tekint, amit ki kell használni arra, hogy bemutasson olyan kultúrákat és helyeket, ahova sokan sosem jutnak el, és nem tudják elképzelni mennyire más az ottani világ.

Solymári Dániel
Teológiát és politikát is tanult, szakmai körökben elismert hegymászó. A Máltai Szeretetszolgálat programszervezőjeként többek között részt vett a Nairobi egyik legnagyobb nyomornegyedében létesített szanitációs központ létrehozásában. Kenyai humanitárius tevékenységéért Mombasa város díjjal tüntette ki.


Fehér Bertalan
Reklám és koncertfotósként ismertté vált fotográfus. Az utóbbi években munkájának jelentős része a Baptista Szeretetszolgálat számára készül. A nepáli földrengés után pár órával a mentőcsapattal együtt indult ő is a helyszínre. Szívesen jár harmadik világbéli országokban, mert ott rengeteget tanul a tiszta és emberi felfogásról – ahogy fogalmaz.

Gál Dávid
A Baptista Szeretetszolgálat nemzetközi igazgatója, a HUBA Rescu24 elnevezésű speciális mentőcsapat tagja. Az elmúlt 15 évben számos természeti és ember által okozott katasztrófánál segített, többek között a Sri lankai cunaminál, a haiti földrengésnél. Utolsó nemzetközi útjai is a mianmari árvizek károsultjaihoz és a nepáli újjáépítéshez vezettek.

Cseh Zsombor
Túravezető, egyetemi hallgató. Érdeklődési és kutatási területe az iszlám világ. Az elmúlt évek során járt többek között az Egyesült Arab Emirátusokban, Irakban és egy hónapot töltött Szíriában egy ásatáson még a polgárháború előtt. Rendszeresen vezet több hetes túrákat Iránba, előadásai százfős termeket is megtöltenek. Fiatal kora ellenére gyakran jelennek meg írásai és fotóriportjai, többször szerepelt rádió és tv műsorokban.

A helyszínen bemutatjuk a díjazott magyar fotókból valamint a cseh, lengyel és szlovák helyezettek alkotásaiból álló kiállítást is.

Program:
10.00 - 10.20 Köszöntő és a díjak ünnepélyes átadása.
A díjakat átadja:
dr. Mikola István Biztonságpolitikai és Nemzetközi Együttműködésért Felelős államtitkár és
dr. Dancs Ferenc a Nemzetközi Fejlesztési és Humanitárius Főosztály főosztályvezetője
10.20 - 11.20 Beszélgetés Náray Balázs moderálásával
11.20 - 12.00 Kiállítás megtekintése - tea, kávé, sütemény kíséretében

Helyszín: Külügyi és Külgazdasági Intézet, 1016 Budapest Bérc utca 13-15.
Regisztráció: cjywNJKCFjkUN5zDY2MZXZlbnRAaWZhdC5odQ==, 2016. január 28-án 16 óráig

A beszélgetésről további információk Facebookon ITT

Meghívó